lördag 24 augusti 2013

Kräftskiva med suveräna tillbehör
Igår var det dags för kräftskiva. J och jag tände eldkorgen och dukade upp i pergolan.

Västerbottenpaj köpte vi på vårt kära Drömkåken. Själv lagade jag två suveränt lättgjorda och goda tilltugg efter lätt modifierade recept från boken "Aromatiska blad".

Vi avnjöt alla goda tilltugg och surplade kräftor och drack iskylda nubbar, först under kräftmånen av papper och senare under den riktiga månen som steg över trädtopparna.


Västerbottenostmousse med gräslök och parmaskinka

100 g västerbottenost
2 dl vispgrädde
2 gelatinblad
50 g gräslök
5 tunna skivor parmaskinka

Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter. Riv osten. Värm grädde i en kastrull, tillsätt osten och smält på svag värme. Lägg i gelatinbladen och rör om. Salta och peppra. Häll upp i en form fodrad med plastfilm. Låt stelna i kylen.

Sätt ugnen på 180 grader. Lägg parmaskinkan på ett ark bakplåtspapper. Torka i ugnen tills skinkan är helt torr. Smula sönder. Hacka gröslöken och blanda med skinkan. Skär kuber av moussen och rulla i gräslök- och skinkhacket.


Soppa på persilja och libbsticka

200 g mjölig potatis (jag tog hemodlad Blue Belle)
2 schalottenlökar (jag tog hemodlad potatislök)
50 g smör
5 dl hönsbuljong
1 msk rödvinsvinäger
3 msk olivolja
1 rejäl knippa persilja, ta bort stjälkarna
2 blad libbsticka
salt
peppar
4 persiljerötter

Skala och skär potatisen i bitar. Skala och hacka löken. Fräs i smör. Slå på buljongen. Koka tills potatisen är mjuk. Mixa med vinäger, olja, persilja och libbsticka. Smaka av med salt och peppar. Skala och skär persiljeroten i stavar. Koka i lättsaltat vatten och lägg i soppan.

Inga kommentarer: