onsdag 14 augusti 2013

VaktlarFranska lyx-frysmatkejdan Picard har öppnat en butik i Hornstull. Intressant, för nu finns plötsligt tillgång till råvaror som annars inte är så lätta att få tag på. Lite trist att allt är fryst, men om råvaran är riktigt bra från början och hanteringen sköts kan många frysta produkter vara väl så bra. Kanske går det inte att jämföra med pinfärskt i perfekt säsong, men hur ofta får man det?

En sak som normalt är urtrist i Sverige är sortimentet av fågel. Här äter vi kyckling, punkt. När det finns så mycket annat som t ex anka, gås, pärlhöna och vaktel. (För att inte tala om alla vildfåglar; and, fasan, ripa, duva och så vidare). På Picard fanns mer än bara kyckling. Jag slog till på fyra små trevliga vaktlar för överkomliga 67 kronor.

Vi hade ingen aning om hur man skulle laga dem, men googlade rätt på ett recept och konstaterade att det inte var svårare än att steka kyckling i ugn. Trevligt också, att få varsin portionsfågel. Smaken var rätt lik kyckling, fast vaktlarna smakade kanske lite mer.

Jag har även köpt upp mig på några andra intressanta produkter från Picard, men om dessa kommer säkert i inlägg framöver.


Vaktlar, 4 st (ca 4 port, om man inte är jättehungrig)

4 vaktlar, färska eller tinade frysta
3 msk smör
salt och svartpeppar
1/2 kruka färsk timjan
4 skivor parmaskinka
1/2 dl rött vin
1 msk balsamvinäger
1 msk kycklingfondkoncentrat

Sätt ugnen på 175 grader. Skölj vaktlarna och torka dem med hushållspapper. Smält smöret och pensla fåglarna in- och utvändigt. Salta och peppra. Lägg timjankvistar inne i vaktlarna.

Linda parmaskinkan runt fåglarna.

Ugnsstek ca 40 minuter. Ös då och då med stekskyn.

Efter 20 minuters stekning tillsätts vin, vinäger, kycklingfond och ca 1 dl vatten.

När fåglarna är färdiga, innertemperatur 60-65 grader, vispas skyn ihop och reds ev med lite mjöl utrört i vatten.

Servera med sallad och potatis, t ex färskpotatis som först kokats ca 15 minuter och sedan stekts färdiga i smör i en panna.

2 kommentarer:

Malin sa...

Åh vaktel som är så gott.
Terlvigt recept du bjuder på!
I min franskschweiziska familj brukade vi fritera de små rackarna och smälla i oss dom med hemslagen majonäs och gott bröd...
Hejhej

Fröken Dill sa...

Aha, då vet jag vad jag ska laga på vaktel nästa gång. Mums! Jag säger bara KFC, släng dig i väggen, här är det sags att fritera vaktlar istället!