onsdag 28 augusti 2013

Fick du fikon?

om jag tar bara ett litet fikon, med massor snygg sallad runt...

Ursäkta att det varit lite tyst här inne ett tag. Jag har massor med bra mat på gång, men får inte till några vettiga bilder på den. Har rest en del i jobbet och när man lämnar hemmet runt halv sju och återvänder efter åtta på kvällen finns inte mycket ljus att fota i.

Sedan är det det här med fikonen... Inte vilka fikon som helst utan Lotta Lundgrens fikon. Det ÄR en av de godaste förrätterna och dessutom är den i det närmaste perfekt nu när fikonsäsongen sätter igång. Jag har lagat de suveräna grillade fikonen fyra gånger och varje gång försökt fotografera rätten, men resultatet har blivit... SKIT. Nog för att jag tagit många misslyckade matbilder, men detta tar priset! De smarriga fikonen som är så vackra när de är färska VÄGRAR bli bra på bild när de är gratinerade med gruyere. Naturligtvis är det inte fikonen det är fel på utan fotografen. Suck...

Nåväl, de ser mycket godare ut i verkligheten och smakar gudomligt, så mitt tips är att ni helt enkelt inte hänger upp er på bilden utan lagar fikon med gruyere och rostad parma istället! För en gångs skull lagade jag nästan efter recept, bara med ett litet tillägg av min kära balsamicosirap. (Enkelt att göra egen genom att koka ihop honung och balsamvinäger.) Den rostade parmaskinkan är förresten ett genidrag vars användningsområde sträcker sig långt bortom fikonhorisonen.


Fikon med gruyere och rostad parma, 4 port

6 skivor parmaskinka
8 färska, mogna fikon
1 msk balsamicosirap
50 g gruyere
Ca 100 g blandad bladsallad

Sätt ugnen på 180°C. Bred ut skinkan på bakpappersklädd plåt och rosta den i ugnen tills den mörknat och blivit hård, ca 8 minuter. Krossa till smulor med fingrarna.

Skär av  toppen på fikonen och skär ett kryss ner till fikonets mitt. Ställ de snittade fikonen i en ugnsfast form, droppa i balsamicosirap, fyll med riven gruyere och baka mjuka mitt i ugnen, ca 10 minuter eller tills osten smält. Sätt på grillen sista minuterna.

Dressa salladsbladen i olivolja och vinäger. Servera fikonen på salladsbädd.

2 kommentarer:

Lena sa...

Låter gott men vad gör du av den rostade krossade skinkan?
Toppar med den eller vad.
Kram lena från make a head food

Fröken Dill sa...

Perfekt som chips eller topping till en sallad till exempel!