måndag 26 augusti 2013

Underbara årstid!Augusti ÄR nog den bästa månaden. Vi skördar på landet och det vi inte odlat själva plockar vi på självplock. Så här nära storstaden är självplock tyvärr  ingen billig historia, men det ger möjlighet till smakupplevelser man inte kan få på annat sätt.

I helgen besökte vi ett majsfält och kom hem med fantastiska majskolvar. Sorten hette ""Earlybird". Majs är en av de grönsaker som inte tål lagring särskilt bra. Inom några timmar efter plockningen ska majs ätas, eftersom sockret i grönsaken genast efter skörd börjar omvandlas till stärkelse.

Vi kokade våra kolvar i ca 10 minuter och åt med smör och salt. Hur gott som helst! Den majs som inte gick åt hamnade jag i frysen. Det går utmärkt att färskfrysa majs.

5 kommentarer:

Sara på Vardag.nu sa...

Visst är augusti en bra månad! Jag odlar å det närmsta ingenting men det är roligt tt handla när det finns så mycket svenskt och gott i säsong. Nykokt eller grillad majs med smör och flingsalt är ju gudomligt gott!

Erika sa...

Vårt lilla grönsaksland bjuder på polkabetor nu, liksom morötter. Jag har en liten trädgård men odlar gärna för att det är så roligt och gott, även om skörden är liten. Majs är galet gott att koka färsk!

Fröken Dill sa...

Sara; helt rätt - man behöver abolut inte odla själv. Jag försöker hålla mina odlingar begränsade till sådant som jag vet är lätt och roligt att odla hos mig. Resten kan någon annan göra bättre...
Erika; Vare sig morötter eller betor brukar bli bra hos mig, så jag är svårt avundsjuk! Morötter får jag några få av, men betor har jag givit upp för de blev aldrig större än vindruvor... Tur att vi har olika grödor som lyckas eller misslyckas i våra odlingar!

Mårtenssons kök sa...

Här har alla självplock med majs slagit igen sedan några år tillbaka, till vår stora sorg. Majs, både rå och nykokt med smör och salt, är verkligen något av det godaste som finns.

Fröken Dill sa...

Typiskt, självplock med majs är guld värda. Kolvarna blir bättre pollinerade när plantorna är många varför odling i liten skala inte är optimal...