måndag 20 februari 2012

Souvlaki, tsatsiki och grekisk sallad


En lunchrestaurang som jag passerar på väg till jobbet skyltar med rubrikens grekiska frossa. Häromdagen trotsade jag det faktum att tråk-tomat-säsong råder och lagade min egen variant. Lite bättre blir de smaklösa vintertomaterna om de förses med en god kryddad och lite extra sötad vinägrett.

Om man istället vill göra en sallad bättre passande till årstiden kan jag rekommendera Kardemummas grekiska vintersallad.


Souvlaki, tsatskiki och grekisk sallad, 2 pers

Spett:
250 g lammkött i bitar t ex från steken
marinad: saft och skal från citron, salt, nymalen svartpeppar, vitlök, timjan , rosmarin, olivolja
färska lagerblad
1 röd lök

Tsatsiki:
ca 10 cm gurka
1 dl tjock yoghurt
1/2 vitlöksklyfta
spiskummin
salt, peppar
1 msk olivolja

Grekisk sallad:
3 stora tomater
en näve bladsallad
1/2 rödlök
20 urkärnade svarta kalamataoliver
1 paket fetaost
dressing: 1/3 röd balsamvinäger, 2/3 god olivolja, italiensk salladskrydda, hackad basilika, socker, salt och grovmalen svartpeppar

Marinera lammbitarna i minst 30 minuter. Trä på spett (eller rosmarinstjälkar) varvade med lagerblad och rödlöksklyftor.

Grovriv gurkan. Strössla över salt. Vänta några minuter och vrid ur vätskan. Blanda med vitlök, yoghurt, spiskummin, salt, peppar och olivolja.

Skär tomaterna i skivor. Skär fetaosten i bitar. Hacka rödlöken. Lägg upp tomat och sallad. Toppa med feta, oliver och rödlök. Slå över dressing.

Allra godast blir det såklart att grilla spetten på kolgrill, men till nöds fungerar det med grillpanna och ev några minuters efterstekning i ugn.

6 kommentarer:

Lottzy sa...

Oj vad sommrigt det blev på en gång! Härligt med lite grekfrossa = )

//Lottzy

Martina sa...

Mmm, vad gott det ser ut. För att få tomaterna lite godare så här års så brukar jag salta dom en stund innan dom ska serveras och även strö över en nypa socker. Brukar göra under ;-)

Annika sa...

Kul! Vi grillade souvlaki i snöyran i lördags kväll. Vad gott det är, trots att det är "fel" årstid!

Lotta i Två små kök sa...

Ge mig sommar och en grill nu!

Oh, vad jag längtar efter säsongen för den rätta "inramningen". Jag grillar på vintern också men det är inte riktigt samma sak hur mycket fantasi jag än har :-)

Fröken Dill sa...

Lottzy; man måste stödja grekerna, de har de inte lätt i dessa dagar...
Martina; det finns knep, men inget är som de ogenodlade tomaterna..dröm...drömmm...
Annika; Jag såg det, häftigt i snön och allt! Den här gången hade jag inte ens härmat er, souvlakibegäret blev övermäktigt redan förra torsdagen...
Lotta; sommargrillning i pergolan på landet - jaaaa, röstar vi för det!

Katinkas Kitchen sa...

Åh vilket härligt recept! Det får mig att längta till sommaren....