tisdag 7 februari 2012

Rökt kyckling med quinoa och ratatouille


Rökt kyckling med quinoa och ratatouille... Vet inte riktigt var jag fått idén ifrån, men visst låter det fantastiskt gott? Mustig nötig quinoa mot tomatkryddig varm röra och den härliga rökiga kycklingen till. Perfekta smaker i matlådan dessutom. Men rökt kyckling är ju inte något man bara svänger förbi på Coop och plockar åt sig...

Vi har testat att göra en del olika korvar på sista tiden och därmed börjat få lite koll på varmrökning. (Det är J som står för korvtillverkningen och han vägrar tyvärr envist att gästblogga om detta...)

Vi har kommit fram till att varmrökning i klotgrill med lock fungerar utmärkt. Du behöver: rökspån, två engångsaluminiumformar och grillbriketter. Blöt upp rökspånen, t ex hickoryspån någon timme innan själva rökningen ska starta. Lägg briketterna i aluminiumformarna (packade håller de värmen bättre), ställ formarna på ena sidan i grillens botten och tänd den första formen. När glöden ser bra ut strös fuktade rökspån på. Det som ska rökas ska vara på ett galler på den andra sidan av grillen, där det inte blir så varmt. Stäng locket och öppna undre spjället bara litelite grand så att glöden håller igång. Passa rökningen och när värmen börjar avta, växla till den andra formen med briketter på samma sätt.

En halv Bosarp-kyckling tog ca 2 timmar att röka. Om kycklingen känns rå och du inte orkar röka mer fungerar det perfekt att låta den gå färdig i ugnen. Passa den noga så att den blir färdig men inte torr.

Ratatouille
Skär rödlök, röd paprika, aubergin och tomat i rätt stora bitar. Hacka en vitlöksklyfta eller två. Stek allt i olivolja. Häll på krossade tomater. Lägg i lagerblad, timjan och rosmarin. Koka till lagom simmighet. Smaka av med salt, svartpeppar och en nypa socker.

Buljongkokt röd quinoa
Skölj grynen noga, flera gånger i varmt vatten innan du kokar enligt instruktion på paketet, men med en rejäl skvätt kycklingfondkoncentrat i vattnet. Smaka av med salt, svartpeppar och kanske lite pressad citron.

Vitlökssås
Den kom inte med på bilden, men vi hade en enkel vitlökssås till. Pressa vitlök i tjock yoghurt, salta och peppra och rör i lite smakrik olivolja.

8 kommentarer:

Kim sa...

Vad häftigt med egenrökt mat! Rökt kyckling har jag nog aldrig ätit, varken hemmarökt eller bortarökt...

Martina sa...

Rökt kyckling har jag aldrig hört talas om, låter spännande. Rökte lax i klotgrillen i somras, det blev riktigt gott faktiskt!

Lotta i Två små kök sa...

Ny ryker det både högt och lågt i matbloggosfären :-) Jag får hålla mig till landet och säsongen när vi har vatten där - så det får vänta med det egna rökeriet. Under tiden är det bara att samla på sig recept som det här, rökt kyckling! Otroligt kreativt. Jag är officiellt impad...

Skogseva sa...

Intressant det här med att röka sin kyckling själv. En liten undring dock: blir det mycket eller lite röksmak på kycklingen? Om man nu inte vill ha så intensiv röksmak kan man minska på mängden spån?
Svar till 'En som aldrig frågat förr och som definitivt inte har någon erfarenhet av att röka själv.'

Remsan sa...

Snacka om nytänkande! Mycket skulle jag kunna tänka mig att jag skulle stoppa i röken, men kyckling har jag (hittills) inte tänkt på. Coolt!

Pralin från matmedmera sa...

Vilken jobb och väntan på den goda kycklingen. Det är säkert värt all mödan

Erika sa...

Jag röker mest lax, räkor och musslor men så bor jag på västkusten också. Jag har funderat på att röka tunnskurna kycklingfiléer - det borde gå även i min lilla rök!

Fröken Dill sa...

Kim; jag hade heller aldrig ätit det, testade bara på vinst och förlust.
Martina; åh, vad jag längtar efter hemrökt lax. Så gott!
Lotta; landet är bästa rökplatsen, men på vintern när grannarna håller sig inomhus kan man faktiskt röka i bostadsrättsföreningens trädgård också.
Eva; det blev inte jättestark röksmak på kycklingen, men vill man ha den mildare kan man säkert antingen ha mindre spån eller röka kortare tid.
Remsan; jag läste "rökt kyckling" någonstans och efter det blev jag så vansinnigt sugen...
Pralin; J rökte korvar samtidigt, så det var inte så mycket extrajobb...
Erika; hemrökta musslor - YES, DET ska jag göra!