torsdag 2 februari 2012

Donna och Jamie


Jag har länge tänkt att jag ska köpa några testnummer av utländska mattidningar. När vi besökte en bok- och tidningsaffär i helgen föll valet på australiensiska Donna Hay magazine och Jamies tidning från Storbritannien. Helt gratis är det verkligen inte att köpa dessa praktmagasin, men trots det kände jag mig nöjd.

Det mesta som Jamie Oliver ägnar sig åt verkar bli guld. Karln är helt enkelt superbegåvad! Jamies tidning har ett behagligt litet format och är tryckt på matt papper vilket hör till ovanligheterna i matsammanhang. Sidorna är laddade med recept, det ena godare än det andra. Vad sägs om en massa kreativa brunchrätter, matskribenternas favoritsoppor, kinesiska rätter med signatur Kylie Kwong och tips på billiga lunchlådor? Alla teman som verkligen faller mig i smaken. Dessutom finns tips på hur man fotar mat med mobilkameran och matreportage från både Moskva och Parma. Bleksellerin har fått huvudrollen i flera goda recept och till och med flera av desserterna (så konstigt att alla desserter heter "puddings" på engelska) ser väldigt goda ut.

Donna Hays magazin är en mer traditionell glossig lyxtidning. Detta nummer är dessutom 10-årsfödelsedagsnumret. Man får i ett reportage följa med in bakom kulisserna och se hur tidningen blir till och jubileet firas med ett elegant "intimate dinner party" serverat vid ett blomsterprytt bord. I reportaget med "weeknight dinners" får man tips på lite lyxigare vardagsmat. Snabba crostinis av flera sorter kan man lära sig att göra och för den som gillar bakning och efterrätter finns reportage om macaroner och födelsedagstårtor i den högre skolan. I reportaget "The new classics" har man gjort nya tolkningar på t ex fish & chips, tacos, schnitzel & slaw. Att säsongen är tvärtom, d v s sommar i Australien nu stör inte alltför mycket, även om recept med färska squashblommor nog får vänta några månader innan de kan bli aktuella här hemma.

Jag misstänker att jag kommer att inspireras en hel del både av Donna och Jamie framöver! Vad läser ni för mattidningar? Jag har sett att det kommit en del nya svenska också, någon som provat?

6 kommentarer:

Martina sa...

Jag har två favorittidningar just nu, Elle mat och vin och Lantliv mat och vin. Härliga bilder och goda recept. Har också funderat på Jamies tidning eftersom han är min matgud ;-) men tycker också den är väl dyr....

Red Scream sa...

Ah, Jamie är bäst! Det är dock dåligt med mattidningar (och vintidningar för den delen också). Men det får det bli ändring på! :-)

Annika sa...

Jag är otroligt förtjust i Jamies tidning! Köper den ganska ofta, och tycjer inte den är så dyr med tanke på hur oerhört hög kvalitet den håller och hur många bra recept man får i varje nummer.
Bland svenska mattidningar i övrigt är ju Mat och Vänner den lysande stjärnan, tätt följd av Gourmet.

Elina sa...

Jamie-tidningen låter ju helt underbar. Håller med om att karln måste vara ett geni. Han verkar ju ha påverkat ett helt land(sitt eget) och många andra mot bättre matvanor.
Själv läser jag mest trädgårdstidningar och tidningar om inredning.

Fröken Dill sa...

Martina; tack för tipset på Lantliv, den ska jag definitivt köpa när landetsäsongen börjar!
Ulf, Annika o Elina; Det bästa är att jag faktiskt tror att Jamie ÄR sådär, på riktigt - smart, rolig, genomtrevlig och engagerad. Det KAN ju inte vara en mediagrej? Fast det är lite synd om hans familj som får leva så otroligt offentligt. Å andra sidan borde de ha tjänat en och annan krona, eller jag menar pund... VÄLFÖRTJÄNT!
Annika; "Mat och vänner" köpte jag på studs, vilket bra tips!
Elina; jag måste hitta en trädgårdstidning som jag gillar!

Åsa sa...

Åh, den ska jag hålla utkik efter om jag är i närheten av stället där utländska tidningar säljs :) Det är ju ingen hemlighet att Jamie är lite av min husgud och, förutom mamma, är en stor bidragande orsak till min matlagningslust.

Gillar att han ofta har andra format, kvalité och stil på sina produktioner än andra kockar/mattidningar.