onsdag 15 februari 2012

Oväntad vegetarisk Alla-hjärtans-dag-middag

egenodlad pumpa/vintersquash

Vi var båda överens om att det inte skulle bli någon speciell middag igår, trots att det var Valentindagen. En tisdag mitt i veckan, när varken J eller jag är hemma förrän framåt åttatiden passar helt enkelt inte för mer avancerad matlagning.

Men... så råkade jag lyssna på senaste avsnittet av P1:s Meny. Här serverades det en lyxig, helt vegetarisk middag. Spännande! Dessutom kunde jag konstatera att vi hade i stort sett alla ingredienser hemma! Endast ett paket brysselkål och lite morotsjuice behövde köpas in.

Middagen blev lite sen, men fram emot niotiden avnjöt vi:

Kryddig rödbetssoppa

En veg-triss med ungsbakad lök med äpple och rosmarin, en väldigt annorlunda morotssallad med havtorn och brysselkål samt en pumparöra.

Lyxig chokladglass, färdigköpt


Rödbetssoppan blev underbar med en ovanlig kryddning av rostade fänkålsfrön. Trissrätterna var väldigt goda med en mångfald av färger, texturer och smaker, även om pumparöran var aningen söt för min smak. Kanske var mina hemodlade pumpor lite sötare jämfört med den Hokkadiopumpa som rekommenderades i receptet?

Odling av pumpa eller vintersquash är annars verkligen fantastiskt eftersom man kan spara skörden i vanlig rumstemperatur i månader!

7 kommentarer:

Törnrosa sa...

Alltså, jag får gå in ganska sällan på din blogg, eller vara riktigt mätt, som nu, efter fm-latte med Finn Crisp. Annars lär jag väl snart rulla fram!
Gårdagens meny var ju urläcker. Och inte bara den! Du har en jättefin och vacker blogg. Tackar Dagliljan för att jag har hittat dig.
Hej från Törnrosa

Erika sa...

Rödbetor är fantastiskt gott, men pumpa är ingen favorit! Vego-mat är underbar!

Lotta i Två små kök sa...

Rödbetssoppa - gott! Jag är väldigt impad över att du odlar och kan så mycket om odling. Förhoppningsvis blir jag inspirerad till lite egen odling på landet så småningom - när allt det andra är klart...

Tinas Skåpmat sa...

Rödbetssoppan låter gottis! men att vara utan kött eller fisk känns lite svårt för mig en längre tid. =)

Remsan sa...

Det var en annorlunda 3-rätters och en mycket färgglad. Jag håller med dig i föregående inlägg. Jag äter gärna mer grönsaker, men skulle ha svårt att helt sluta med kött, fisk och skaldjur. Men jag behöver bli bättre på att äta olika sorters grönsaker. Finns fortfarande flera sorter jag inte testat ännu. Shame on me.

Lisa sa...

Hej! Var med & TÄVLA om en ”My Little Cupcake” på min blogg ♥
http://muzicmecupcake.blogg.se/2012/february/tavling-i-samarbete-med-sockerflinga.html

Kramis ♥

Fröken Dill sa...

Törnrosa; fniss och STORT TACK för allt beröm!
Erika; pumpa kräver lite smakkompisar...
Lotta; jag gjorde tvärtom och började med odlingen, medan det andra förfaller... Grönsaksland är å andra sidan billigare än bodar och brunnsborrningar, för att inte tala om lagning av vattenledningar...
Tina; håller med!
Remsan; det låter som om du har en del nyupptäckter framför dig.
Lisa; OK, då ska jag kolla!