fredag 24 februari 2012

"Grönsakschock"

Lånad bild på Giuseppe Archimboldos målning "Sommaren"

Kan inte riktigt glömma uppgiften från det senaste avsnittet av "Sveriges mästerkock" - laga en toppengod HUVUDRÄTT bara med grönsaker! Vad jag förstod fanns det alla möjliga fantastiska grönsaker men inte tillgång till några tuggiga ostar, typ halloumi. Inte heller sardeller, smakrika svampar eller liknande...

Trots att jag älskar grönsaker tycker jag det är en svår uppgift. En förrätt eller soppa är inga problem, men en huvudrätt och gärna en med hög imponansfaktor? Själv har jag ännu inte smakat någon tofu som riktigt håller måttet som huvudingrediens och de flesta grönsaker tycker jag vare sig har konsistensen eller mustigheten i smak för att fungera i huvudrollen.

OM jag fick utmaningen skulle jag nog välja en rätt med aubergine eller kanske något åt falafelhållet? Nötter/mandlar skulle jag försöka få med på något sätt.

Det känns lite trist att det ska vara så svårt att komma på goda vegetariska huvudrätter. Vad har ni läsare för några tips?

6 kommentarer:

Maria sa...

Vi har dryftat problematiken med att komma på festliga helvegetariska rätter ett tag, men nu imorgon är det upp på prov för vi ska bjuda på trerätters veggie.

Huvudrätten blir en ravioli, fylld med blandsvamp, ricotta och ruccola. Toppad med en smörsky, parmesan och små fina romanesco-buketter.

Förrätten: carpaccio på polkabetor, med grillad polenta, örtolja och smörstekta mini-haricot verts.

Lottzy sa...

Svårt mycket svårt . Jag gillar den här blomkålspastan, i och för sig är parmesan inblandat.... Kanske skulle man kunna pifa till den ytterligare om man varit mästerkock ;-) http://matlottzy.blogspot.com/2011/08/blomkalspasta-vegetarisk-lunch.html

bästa hälsningar Lottzy

Postgårdsromantik sa...

Vi håller helt med Dig - har en kollega som är helvegan - all faller ju bort som käglor, inte ens ägg för att hålla samman minsta lilla morotsbiff...Sedan vill man ju göärna att det ska vara gott också samtidigt som det gärna får se litet snyggt ut också. Så för att göra en kort historia lång - nej vi har inga tips...
//Lena Postgårdsromantik

MÅ Gott sa...

Det svåraste gissar jag var att de var så totalt oförberedda.
Vi gör rätt mycket vegetariska pastarätter, men det kräver ofta en god ost. Fanns det inget av den varan i deras megaskafferi alltså?

Trevlig helg!

Kim sa...

Ja vilken panik som spreds sig i Mästerkocken. Tycker iofs att det var ett bra inslag i tävlingen, för det kan nog få folk att vakna till liv lite när det gäller tanken om en "fullvärdig måltid".

Lagar ganska mycket veggo, men vad jag skulle lagat om man mot förmodan skulle varit med i den utmaningen? Ingen aning! En risotto med bondbönor kanske.

Fröken Dill sa...

Maria; låter som en underbar middag!
Charlotte; låter toppengott. Blomkål borde man använda mer...
Lena; trist och dessutom trist att man tycker att det verkar vara så trist att vara vegan...
MÅ Gott; liite parmesan fanns det nog, men inga "köttiga ostar".
Kim; Superbra med mer spännande vegotänk, även för oss som äter kött och fisk!