torsdag 2 februari 2012

Brunch allt i ett


Inspirerad av Jamies mattidning och ett tips från Coop, Sara Begners brunchplåt, lagar vi en snabb helgbrunch allt i ett.

Jamie och Sara steker sin mat i ugnen, perfekt om man är en hel familj som ska äta! Är man däremot bara två går det snabbare på spisen. Den engelska korven och blackpudddingen får Jamie ha ifred. Vi tyckte också att det passade bättre att steka i smör än olivolja, som Jamie använder.

En nyupptäckt är däremot att det blir mycket godare om man byter ut baconen mot rökt sidfläsk, en produkt som, om man har tur, är rökt på riktigt. Sidfläsket kommer i en bit vilket innebär att det kan skäras i skivor av valfri tjocklek, alltså:

Brunch allt i ett, 2 pers

6 skivor rökt sidfläsk
4 champinjoner, kvartade
1 kokt potatis (rest från middagen, blir jättegod stekt i fläksflottet...)
6 cocktailtomater
2 ägg
smör (om det behövs)
salt, svartpeppar, persilja
rostat bröd
HP-sås

Lägg sidfläsket i kall panna. Hetta upp och stek så att fettet smälter ut. Tillsätt potatis och champinjoner. Låt steka med. Tillsätt tomater, stek någon minut till. Sänk värmen, knäck i äggen. Sätt på lock och låt det hela bli färdigt. Salta, peppra och strössla över persilja.

Njut av stekpannans innehåll med HP-sås och rostat bröd som suger upp de goda smakerna och äggulan.


Jag är väldigt förtjust i brunch och den här kalla årstiden passar det extra bra att på helgerna skrota kvar hemma några extra timmar i morgonrock och tofflor. Inför den kommande helgen säger J att han tänker göra några slags specialgoda mackor med matiga pålägg ("mosad avocado, salami, brie, grönsaker..." svarade han drömmande, när jag frågade). Vad är era bästa brunchtips?

5 kommentarer:

Lotta - Två små kök sa...

Oj, vad gott och helt i min smak! Kanske ska jag satsa på detta till helgen på landet... Då sover vi lite längre och behöver något rejält i magen att leva medan vi fixar med sovstugan.

Som brunch har jag tidigare gjort amerikanska pannkakor med lönnsirap, bacon och stekta tomater. Hash brown är också gott att ha till brunchen, och så någon god smoothie!

Lätta och Goda recept sa...

Såg riktigt smarrigt ut :-(

Erika sa...

Himla gott, men jag får så förtvivlat ont i magen av stekt mat. Ugnen funkar bättre för mig och jag byter fläsket mot kalkonbacon! Jamie är en klippa, eller hur!

Viktoria sa...

Lunchplåt gör vi ofta! Med halloumi, och alla grönsaker vi hittar i kylen!

Fröken Dill sa...

Lotta; amerikanska pannkakor är härligt!
Lätta och Goda; ja, det kan jag intyga att det var!
Erika; kalkonbacon - spännande!
Viktoria; halloumi, vilken bra idé.