måndag 13 februari 2012

Ett suveränt sopptips


Det är så kul när man blir positivt överraskad i köket!

Jag var ganska skeptisk när jag skulle laga en soppa från Jamie Olivers mattidning, men hade blivit smått förförd av den vackra bilden. Zuppa Pavese, soppa från Pavia med bara fyra ingredienser; buljong, bröd, ägg och parmesan, kunde det verkligen bli gott? Är inte parmesan och ägg en ganska konstig kombination?

Jag är så glad att jag provade! Parmesanöverhyvlade rostade brödbitar doppade i mustig buljong... Inter blev det sämre av att jag lyckades få till det bästa pocherade ägget någonsin. Och det händer något speciellt gott när äggulan rinner ut i buljongen. Denna soppa är perfekt när man är kall och kommer hem från skidturen.

Zuppa Pavese, 1 port
2,5 dl buljong, ju godare desto bättre, men det fungerade bra även med kycklingfondkoncentrat + vatten
4 skivor bröd, t ex ciabatta
1 stort ägg
1/2 dl grovriven parmesanost

Rosta brödskivorna i en torr stekpanna. Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt några tsk ättiksprit. Knäck ägget försiktigt i en kopp. När vattnet i grytan skjuder låt ägget glida ner och försök få det så helt som möjligt. Skjud försiktigt 4-5 minuter. Gulan ska fortfarande vara rinnig.
Koka upp buljongen.

Bottna tallriken med buljong. Lägg i det pocerade ägget. Ställ brödskivorna mot kanten så att de inte blir alltför uppblötta. Strössla riktigt med parmesan över det hela. Njuuut!

8 kommentarer:

Veckansmiddag sa...

förstår precis att du var skeptisk inför detta! Men eftersom du blev så övertygad kanske man skulle prova :)

//Sanna

Lisa sa...

Jag är nog oxå skeptisk :-) Men jag tänker prova soppan med bönor tomat o fetaost, den lät smaskens. Oj oj, läste om nyfiken iller och ugnen - phu, tur du fick assistans och hoppas han inte brände sig på nosen din iller.
Lisa/Lisas trädgård

Mats sa...

Har jag dig på min vänlista på fejjan? Lägg annars gärna till mig, vill bjuda in dig till "min" fb grupp nämligen =)

Lena sa...

Hm både ser gott ut men känns ...som en konstig kombo. men ska absolut testa!

Siri Looft sa...

Låter helt sjukt gott! Man kan alltid lita på Jamie. Kolla gärna in min blogg!

http://oliveochhummer.blogspot.com/

Mårtenssons kök sa...

Skeptisk, det förstår vi också... Känns lite "fattig" när man läser receptet, men då är det ju helt perfekt att någon redan har testat och kan rekommendera den ändå. Ett sånt recept som man kanske aldrig hade fastnat för annars.
Så vi kan inte mer än tacka för provlagningen och rekommendationen.

Törnrosa sa...

Måste provas!!! Verkar helsmarrigt. Har ju "egna" ägg, alltså höns, och för tillfället ett nybakat ljust, lite segt, bröd. Kanske redan i kväll?
Hej från Törnrosa

Annika sa...

Låter ju helt otroligt gott!