lördag 4 februari 2012

Uppdrag: Fisksoppa!


Jag har fått ett uppdrag!

Min arbetskompis son som är runt tio år gammal har en matfavorit: "den där gröna fisksoppan som vi får i skolan". Vad jag vet om den här soppan är att den:

1. är grön
2. innehåller vitfisk i bitar
3. kommer färdig till skolan, tillverkad av någon stor lunchkoncern, typ Sodexo eller liknande

Ett annat problem i sammanhanget är att M själv inte gillar soppor överhuvudtaget. Min plan är att ta fram ett recept på en grön fiskgryta som kan spädas till en soppa att servera M:s son.

Om jag minns rätt så var fisksoppefavoriter från barndomen inte vitvinsstinna, cayennedoftande saffransskapelser toppade med färska musslor, som jag kanske skulle välja idag, utan gräddiga, milda finstämda varianter?

Jag tror att en bra utgångspunkt är receptet på grön fisksoppa som finns i Mejeriernas Soppbok. En gräddig variant med spenat. Vad tror ni, och särskilt ni som har barn, vad gillar de egentligen?

9 kommentarer:

Elin sa...

Jag kanske är fel person att fråga för våra barn älskar fisk. Speciellt lax men även annan fisk. Så länge det inte är ben i eller"konstig konsistens" så är det grönt :)

Skogseva sa...

Jag är definitivt icke rätt person att uttala mig för de två minsta pojkbarnbarnen äter definitivt inte soppor av något slag! Eller fisk. Eller potatis. Eller grytor. Eller pizza med något annat än skinka på. MEN, om jag skulle laga till en fisksoppa skulle jag nog mixa lite broccoli i en gräddig grund för att få till något barnvänligt och grönt. Broccolin har ju en mild smak som går bra till alla sorters fisk och strukturen kan ju spenat och övrigt stå för.
Må så gott och ha det så trevligt med experimenterandet!
Eva

Carola (Stolt Mamma till sju) sa...

Hihi..Varsegod kul att receptet kommer till nytta :)
Ja barnen ÄLSKAR verkligen den och så enkel att göra.

Vilka goá recept du hade här då får nog "bläddra" igenom mer här tror jag bestämt :D
Kramen Carola

Remsan sa...

Åh, finns den där soppboken fortfarande? Eller har du ett gammalt exemplar? Har kokat många soppor ur den.

Postgårdsromantik sa...

"Gräddiga milda finstämda varianter" låter väldigt likt de flesta soppor vi serverar numera - barnen älskar dem - oavsett färg faktiskt. Fast de är ju förstås hälften så gamla som din arbetskamrats.

Sedan är det kanske litet barnets egna inställning, vår femåring testar gärna nytt och har alltid gjort. Vår treåring är mer tveksam.

Ja det var ju inte mycket till råd...

Fröken Dill sa...

Elin; jag tror att just den här killen är lite kinkig med maten
Skogseva; broccoli är en idé...
Carola; varmt välkommen!
Remsan; ett gammalt, gammalt exemplar som J nog fått från sina föräldrar.
Postgårdarna; måste nog kolla lite vad just den här killen brukar gilla...

Linda sa...

Gröna ärtor? (tänker att det blir lite sött?) Men vad gäller barn är jag ingen expert ännu, min 6-månaders går på bröstmjölk och sötpotatispuré...

Fröken Dill sa...

Gröna ärtor, spännande!, grönärtssås är ju gott till fisk så det borde fungera. Enda frågetecknet är om storköken verkligen är så kreativa. Å andra sidan kanske en grön fisksoppa som är ÄNNU godare än skolans accepteras av lillkillen...
funderar fröken Dill

Anonym sa...

Hej. Fröken Dill. Jag har haft denna soppbok , men under dem senaste 2 åren har vi flyttat 3 gånger..... Jag har använt mig av den otroligt många gånger, och barnen och dem vuxna har älskat sopporna. Tyvärr har den under flytten ramlat isär ;(. Och det enda jag kan hitta är framsidan ;(. ;( Vill fråga dig om du skulle ha möjlighet att kopiera den och posta det till mig? ( mot en kostnad förstås) Skulle du vilja ta kontakt med mig via mail?
marcela@gmail.com
Tacksam mamma av 4