tisdag 21 februari 2012

Mustig kikärtssoppa - perfekt tisdagsmat


Kikärtor är smart. Gott, nyttigt och billigt! Jag lagar gärna soppa på dem. Sällan efter recept, men utifrån en grundidé löst baserad på "Lottas spanska kikärtsoppa" från Anne Bergenströms bok. Nedan är receptet och det går som sagt att variera mycket. Testa andra kryddor, varför inte lite curry t ex? Syran från citron kan lika väl vara pressad lime eller varför inte apelsin? Kan tänka mig att vitt vin fungerar också. Oftast kompletterar jag receptet med lite grönsaks- eller kycklingfond också för att få en riktigt mustig soppbas till de nötiga kikärtorna.


Lottas Spanska kikärtssoppa, 4 port
från boken "Kärlek, oliver och timjan"

2 burkar kikärtor
1 liten kruka färsk basilika
1 gul lök -finhackad
2 msk olivolja
1 tsk hel/malen spiskummin
3 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2-3 färska tomater
2-4 msk tomatpuré
1 msk socker och 1 msk salt
3 dl vatten, ev mer
saft av en halv citron
salt och peppar

Fräs löken i oljan. Strö över spiskummin och hälften av basilikan (hackad). Fräs och rör i några minuter. I med pressad vitlök, tomatkross, tomater, puré + socker och salt. Koka upp ca 15 minuter med lock.

Mixa/mosa hälften av kikärterna. Späd soppan med med de mosade kikärterna och citronsaften. Rör om ordentligt och i med vatten till lagom konsistens. Häll sist i resten av kikärtorna och mal över svartpeppar. Koka på svag värme i 15-20 minuter.

Smaka av med salt, peppar och ev mer citron. Strö över strimlad basilika. Servera gärna med en citronklyfta bredvid och ett gott bröd förstås!

7 kommentarer:

Lotta i Två små kök sa...

Den kokboken har ju jag också!

Får bestämt leta upp detta recept i den och sedan experimentera fram hur just jag ska göra soppan.

Just den här kokboken har dykt upp lite här och var i olika matbloggar med olika recept på senaste tiden. Jag ska erkänna att den har fått stå och samla damm hos mig men nu ska jag plocka fram den igen!

Katinkas Kitchen sa...

Mmm låter gott - och enkelt! Måste pröva! Älskar kikärtor, och spiskummein!

Niklas sa...

Tack för tipset. Den ska vi testa som lunchsoppa här på restaurangen nån dag :)

Mårtenssons kök sa...

Samma kokbok som vi dammade av häromdagen, fast vi kockade till en av pastarätterna. Vi hittade en hel massa recept som plötsligt föll oss väldigt bra i smaken som vi inte lagt märke till tidigare, tänk som det kan förändras. ..

Fröken Dill sa...

Lotta; det är snudd på en klassiker i kokbokssammanhang. Min kompis E brukar göra en helt gudomlig sallad med lamm och asiatiska smaker från samma bok. Jag har aldrig lagat den själv, men det ska jag definitivt.
Katinka; mustiga kryddsmaker fungerar verkligen till kikärtor.
Niklas; varsågod, hoppas gästerna gillar den!
Mårtenssons, jag tar också fram dem med jämna mellanrum och återupptäcker något!

Nadja- nadjaskitchen.se sa...

Låter som en toppensoppa! Snabb och enkel, bra vardagsmat.

Fröken Dill sa...

Precis! Man behöver ett bra batteri vardagsrätter som är goda, billiga och nyttiga tycker jag.