tisdag 14 februari 2012

Mini-rårakor


På jobbet har vi många som är eller just har blivit vegetarianer. Några har sjukdomar som blir bättre med vegetarisk kost, andra tycker att de mår allmänt bättre eller har etiska skäl.

Själv är jag inte redo att ge upp kött och fisk, men att äta mer grönt är alltid en god idé.

Har man inspiration och bra recept, t ex Jamie Olivers till hands kan man ju dessutom laga så gott.

Häromdagen stekte jag Jamies "Carrot Fritters". Jag är fortfarande osäker på hur jag ska översätta "fritters", rårakor? plättar? I vilket fall blev de väldigt goda och när jag värmde dem på jobbet sa min arbetskompis C, som kommer från Colombia "Det doftar som hemma". Kombinationen spiskummin och koriander är tydligen ett måste i det colombianska köket.


Mini-"rårakor" med morot, spiskummin & koriander, 6 port som förrätt

1 tsk spiskumminfrö
1 tsk korianderfrö
1/2 kg morötter, skalade och grovt rivna
1 finhackad lök
1 riven vitlöksklyfta
Blad från 1/2 kruka koriander, grovt hackade
2 rågade tsk mjöl
2 uppvispade ägg
salt och peppar
olivolja
tjock yoghurt och citron till serveringen

Rosta spiskummin- och korianderfrö i en torr stekpanna tills de får lite färg och doft. Mortla.
Blanda med morötter, lök, vitlök och färsk koriander i en skål. Rör i mjöl och ägg. Salta och peppra. Stek teskedar av smeten i olivolja tills de blir gyllene på båda sidor. Låt rinna av på hushållspapper och servera sedan genast med yoghurt och citron att pressa över.

11 kommentarer:

Jimmie sa...

Det här såg otroligt gott ut. Kan även ätas av en som äter enligt LCHF eftersom morötter är i gränslandet. men jag är inte så strikt så lite morötter åker i här och här, så de här måste testas.

Ha en underbar alla hjärtans dag/Jimmie

Mats sa...

MMMmmm Dessa rakor verkar ju ha betydligt mer smakinfluenser än den vanliga, som är ruskigt god.. Drar mot österländska smaker. Skall absolut prova!

Mats sa...

Skulle säga det är lika mycket Indien som sydamerika, dvs, rätt globala smaker vilket ju alltid är kul ;)

Kim sa...

Åh nice. Jag äter en hel del veggo, så alla tips är välkomna. dessutom är jag en sucker for färsk koriander. Har gjort squaschplättar med feta någon gång, också väldigt gott!

Unknown sa...

Mums, vad det låter gott. Det här sparar jag till veckans fredagsmys. Tack och hjärtekram idag:)

Kinna Jonsson sa...

Härligt recept och vad gott det ser ut!

Postgårdsromantik sa...

Ser och låter underbart gott! Vilka bilder Du tar - ser ut som värsta högsommaren!!!

Såg ditt tidigare inlägg om plnatering och tomater. Är det redan dags...suck. Följde Dina tomatodlingar ifjol och försökte härma efter. Gick sådär måste vi nog erkänna - de blev stora och frodiga, men förblev gröna....Något gick snett - vi har försökt förtränga det hela. Det blir nog squash och pumpa för hela slanten iår (bortsett från vår lilla kryddträdgård) - där tycktes det lossna på odlingsfronten för oss förra sommaren...
Det är svårt att odla...
//Postisarna

Erika sa...

Mums! Jag brukar göra rårakor med morot och lök, men har aldrig provat spiskummin i smeten. Det måste jag göra - tack för tipset!!!

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Först och främst vilken vacker bild! Och vilket härligt recept!

Helena mitt i smeten sa...

Ser riktigt gott ut! Jag äter alltmer vegetariskt och välkomnar alla tips på gröna rätter. Men jag kommer aldrig sluta äta kött och fisk helt och hållet.

Fröken Dill sa...

Jimmie; blev riktigt bra, Jamie är inte dum han.
Mats; visst var det god kryddning, hel spiskummin som man mortlar själv är toppen!
Kim; squash och fetaost - perfekt!
Madame C; kan tänka mig att det är en perfekt fredagsplockrätt...
Kinna; man blir väldigt ofta glad av Jamies mat!
Postgårdarna; det var sån underbar sol på balkongen. Kan ints ställa diagnos utan att ha sett tomaterna, men med rätt sort, rätt placering, hård tjuvning och beskärning SKA det gå att få fram färdiga tomater. Å andra sidan finns det annat att odla...
Erika, spiskumminien var perfekt i.
Ann-Sofi; jag älskar när det är foto-väder på balkongen!
Helena; låter som min idé!