onsdag 11 januari 2012

Vacumpackad köttfärs - ett gissel


Häromdagen pratade jag och min syster oxkött. Sedan vår fina leverantör, bonden Bosse, både blivit sparkskadad av en häst och råkat ut för att hans slaktare dött (en naturlig död får man hoppas) är syrran och jag hänvisade att köpa vårt oxkött i butik. En sorglig och dyr historia.

Extra problematiskt är det med färsen. Jag förstår att den vacumpackade färsen blir billigare för butikerna och den är säkert inte hälsovådlig, men OM den smakar något så är det i alla fall inte särskilt gott. Detta kan ju i och för sig maskeras med kryddor, men problem med torr och smulig konsistens kvarstår.

Ledsen om jag gör många läsare besvikna. Jag vet att det numera är jättesvårt att få tag på något annat än vacumpackad färs. Säkert ännu svårare om man bor på mindre ort, men man borde ändå protestera när råvaror försämras så här mycket! Förstöra fint och gott oxkött!

Syrran försöker undvika köttfärs överhuvudtaget. Själva har vi alltsom oftast börjat göra oss omaket att mala egen färs. Sedan Kitchen Aiden flyttade in och J började göra korv är färsmalning ingen ovanlig aktivitet hemma hos oss. Merjobb och disk förstås, men resultatet blir väldigt bra.

Igår malde vi högrev till hamburgare som grillades i kaminen. Hälften av färsen maldes grovt och hälften mellangrovt. J malde också in lite rökt skinka. Tillbehör till burgarna var de klassiska - bröd, sallad, tomat, gul lök, saltgurka, majonäs, chilisås och stark senap. Jag vill lova att det smakade som gourmetburgarna från finkrogen! Skönt med värmen från en god brasa också också. Värmesystemet i huset är trasigt så annars är det iskallt i lägenheten.

11 kommentarer:

Lotta - Två små kök sa...

Vet inte om jag törs testa att mala egen köttfärs. Tänk om skillnaden är så stor att jag inte vill gå tillbaka :-)

Jag använder köttfärs ofta. Gör gärna färsbiffar med olika smaksättningar och tycker att jag lyckas hyfsat med att få dem saftiga och goda men det är klart att smaken lär vara bättre om man maler sitt eget.

Tror att du och min bloggvän Andy har en hel del gemensamt här! Han har införskaffat köttkvarn och gjorde just burgare med egenmald färs häromdagen. Det låter onekligen godare. Får suga lite på karamellen om jag kan överge färsen som jag köper nu...

Tack för en liten tankeställare!

Erika Skogly sa...

Oj, mala sin egen köttfärs. Det skulle jag nog aldrig ge mig in på. Men det blir ju säkert godare...

Kinna Jonsson sa...

En gammal klasskamrat till mig levererar halva och kvarts kalvar styckade och klara med massa köttfärs till Stockholm. Vet iallafall att de gjorde det för något år sedan. Är du intresserad kan du höra av dig till Gunilla Aschan http://www.ullalva.se/. Det står att de levererar köttlådor. Vet att de tidigare hade slakteri på gården och hängde köttet så att det var mört.

Mårtenssons kök sa...

Maler vår egen oxfärs gör vi sedan länge tillbaka, det går helt enkelt inte att jämför med vacumpackat. Det lilla som vi köper färdigmalet köper vi på Håkans jobb där de maler direkt till kunden i köttdisken.
Vi brukar passa på när det är extrapris på högrev, mala ner och frysa in.
Men någon kamin att grilla i, det har vi inte, det vill vi ha!

Lotta - Två små kök sa...

Jag blir verkligen riktigt sugen på att testa det här med att mala själv. När färsen mals 50/50 grov och medel, är det lagom för just burgare? Om du vill använda färsen i en köttfärssås, är det finmalet som gäller då och ingår det olika "munstycken" eller vad det kan heta till köttkvarnen?

Nyfiken...

Lotta - Två små kök sa...

Jag blir verkligen riktigt sugen på att testa det här med att mala själv. När färsen mals 50/50 grov och medel, är det lagom för just burgare? Om du vill använda färsen i en köttfärssås, är det finmalet som gäller då och ingår det olika "munstycken" eller vad det kan heta till köttkvarnen?

Nyfiken...

Sanna sa...

Roligt att läsa det här med att mala färsen själv. Sen jag införskaffade min Assistent innan jul är det den tanken som lockar som mest. Just nu har jag några fina grytbitar vildsvinskött i frysen som nog får bli färs :)
och som andra också skriver här, risken är att man aldrig vill gå tillbaka till den vakumpackade igen...

Ormen sa...

Just så som hos Mårtenssons är det hos oss. Bra priser, mala, frysa.
Vi gör små platta paket så man kan
blanda nöt-fläsk som man vill, om man vill.

Ann-Sofie sa...

Tacka vet jag vår lokala eko-kött-bonde. Hur skulle det gå utan henne. Jepp, en helt underbar kvinna som kommer körande hem till en med nyslaktade, halva kalvar i egen kylbil.

Fröken Dill sa...

Lotta, en stor risk att man blir beroende av bra köttfärs...
Erika; inte så svårt, men man ska ju ha grejorna förstås, om J inte hade hållit på med korvtillverkning hade det inte blivit av.
Kinna; superbra tips! Stort tack!!!
Mårtenssons; härligt, det är verkligen skillnad, ska börja hålla utkik efter extrapris... Vi älskar också den där kaminen, EN orsak till att det är svårt att flytta...
Lotta; till vår kvarn finns tre olika malmunstycken. Grovleken är lite en smaksak och så beror det på hur mört köttet är och hur innehållet av fett och senor ser ut. Jag kan tänka mig en grov, rustik köttfärssås med större bitar eller en finare med mer finmalet kött, kanske med en skvätt grädde och ett stänk citron...
Vi hade en putsad, mör fin högrev och ville ha lite köttigare burgare (grov malning) men som ändå höll ihop under grillningen (mellanmald färs inblandad). Blev du något klokare? jag känner att jag nästan svamlade till det...
Sanna; om man redan har en assistent kan jag verkligen rekommendera att använda den till köttmalning, vildsvinsfärs låter ju galet gott!
Ormen; smart, vi ska fyll upp frysen och det är nog smart med lite fetare fläskfärs också så att man kan få de perfekta blandningarna.
Ann-Sofie; det låter som en dröm!

Lotta - Två små kök sa...

Jättebra svar, Fröken Dill. Ska kolla upp hur utbudet av kvarnar ser ut. Tack!