fredag 13 januari 2012

Stöd ditt lokala hak!

Ett glas rött vin till mig och en Mariestad till J!

I Sverige har vi tyvärr ingen riktig pubtradition. I Storbritannien träffas de flesta grannarna på den lokala puben. Här hemma är det oftast inte riktigt en sådan publik på de lokala kvartersställena...

Synd, tycker vi, och stödjer den lokala pizzerian genom att träffas där på vägen hem för ett glas vin och en öl. Det är verkligen mysigt att prata igenom dagens händelser och kolla lite på folk. Pizzeria Galjonen i Gröndal tillhör dessutom en nästintill utrotningshotad företeelse, i alla fall i Stockholm, - haket. Det där stället som sett likadant ut i alla år, är lite lagom inbonat och inte utsatts för någon tjusig ombyggnad a là inredningsannons.

Oftast fortsätter vi hem och äter, men om man vill få sig något till livs så är pizzorna på Galjonen ordinära, med undantag för den utmärkta, ja jag skulle nästan kunna säga läckra, fårostpizzan. Vi har testat plankstek också. J gillade den, men jag tyckte inte att den var tillräckligt bra. Bookmaker toast var däremot riktigt fin med drivor av riven pepparrot!

Hur är era förhållanden till lokala kvartersställen?

6 kommentarer:

Anna sa...

Härligt med såna kvarterskrogar. Känns lite kontinental och visst ska man stötta dem!

Lena sa...

Vi har inget bra hak i närheten. Där sitter bara "fyllisar" som super och spelar. Jättetråkigt. I Sundbyberg fanns ett ställe dit vi brukade gå när sambon bodde där. Där var mysigt med hyfsad mat förutom att de lagade sin Croque monsieur i mikron! Blöt, svampig historia man bara åt en gång. Men husets vin var gott :)

Postgårdsromantik sa...

Kvarterskrogen härute i obygden är ingen rolig historia...
Där kan vi sakna minnet av innerstaden, där vi bodde tills för snart fyra år sedan. Nu har vi en annan familjekonstallation vilket också påverkat vår situation.

Vi unnar oss en lyxlunch per termin, utan barn, då nagelfar vi tidiningarnas recensioner av diverse retauranger. Så väljer vi ut något vi tycker låter riktigt lockande. Nästa gång ska vi sannolikt ta "Lilla Barkarby". Anders var där med några kollegor i veckan och blev alldeles till sig. Sådant smäller högre än hela kritikerkåren (vi har inte ens läst något om restaurangen i någon tidning....)
/Lena

Fröken Dill sa...

Anna, här i mörka Sverige behöver vi det verkligen!
Lena; trist att närmaste stället är otänkbart. Tråkigt nog är det nog så på många ställen.
Postgårdarna; nackdelen med att bo på landet, förstås. Fast ibland har man tur - i närheten av mitt sommarställe har underbara "Drömkåken" startat (visserligen ett café, inte en restaurang, men det fungerar, det också.)
Stort tack för tipset på lyxlunch!

Swedish Mike sa...

Jag bor sedan 12 ar tillbaka i England och har sett hur puben och publivet har andrats under den har tiden.

Pubarna har det svarare och svarare med att ga runt. Det stangs pubar med en hisnande fart och har gjorts sa de senaste aren.

Folk har inte rad med att hanga pa puben lika mycket som de gjorde forr. Ol och sprit ar mycket billigare i snabbkopet an vad det ar nere pa puben.

Det har blivit lite som det var hemmavid. Folk laddar upp hemma innan de gar ut, oftast sa gar de direkt till en klubb och gar inte ens till puben i mellan.

Lite synd men vad kan man gora.

Kvarterskrogar ar nagot som jag verkligen har saknat har - de ar ju sa skona...

// Mike

Fröken Dill sa...

Mike, vad trist! Ändring till det sämre, alltså. Inser att min info om läget i Storbritannien har några år på nacken...
I Stockholm får man nog ändå generellt säga att "gå-utandet" är på uppgång. För att inte tala om sommarhalvårets uteserveringar. För tio år sedan fanns de knappt och nu kryllar det av fullsatta uteserveringar så fort vädret tillåter!