söndag 22 januari 2012

Lördag på söder

Tjurar lösa på söder? Nej, reklam för Oaxen Skafferi


Stockholm Tea Centre


Igår tog vi en långpromenad till söder.

Ett självklart mål var Hornsgatan. I hörnet mot Mariatorget ligger nyöppnade Oaxen Skafferi. Bejublade skärgårdskrogen Oaxen stängde för gott i höstas och i väntan på att nya krogen ska öppna på Djurgården kan man nu handla fantastiska råvaror på Skafferiet. Billigt är det såklart inte men fullständigt fantastiskt, otroligt gott. Sortimentet är allehandla rökta charkdetaljer, handgjort smör och andra mjölkprodukter från småmejerier, färskt kött och olika inläggningar och marinader. Vi har fastnat för den kallrökta lammkorven. Det är nog den godaste snackskorv jag någonsin ätit. Såååå mycket smak! Alla andra ölkorvar bleknar till intet vid en jämförelse. Ett litet tips bara; vin passar absolut inte till kallrökt korv. Jag kan inte förklara varför, men det blir någon slags kemisk reaktion på tungan så att allt smakar vedervärdigt metalliskt.

På Horsgatspuckeln ligger många av Stockholms konstgallerier med glasfönster mot gatan så att man kan avnjuta konsten när man promenerar förbi. På lördagarna brukar det vara vernissage på en del ställen. Det finns alltså goda möjligheter att dricka en skvätt gratisvin i plastglas och prata med konstnärerna själva.

På puckeln finns också min favorittebutik, Stockholm Tea Centre. Att kliva in här är som att kliva in i en annan, gammaldags värld. Det luktar helt underbart i butiken och här finns antika dockskåp med teservering att titta på. Förutom de goda teerna, det ju här den äkta "Söderblandningen" finns, säljer butiken såklart tekannor, fina burkar mm.

2 kommentarer:

Postgårdsromantik sa...

Oaxen som butik? Den måste vi besöka!
Det är intressant det där med vad som uppstår i munnen när olika smaker blandas. Ett vin kan ju te sig hopplöst tills man hittar en rätt som det verkligen gifter sig med - och tvärtom!
Kanske en framtida provning? "Para ihop maten och vinerna på bordet så att bästa möjliga kombinationer uppstår."

/Anders och Lena

Fröken Dill sa...

Ni måste gå dit. Allt är vansinnesgott!

Jag var faktiskt på just en sådan vinprovning för några år sedan. Måste leta fram protokollet för idéen var så himla bra. Den proffsiga provningsledaren lät maträtter representeras av enkla kalla smakbitar, typ Kelda Thai soppa=heta thairätter, pepparsalami=pepprig biff o s v.