tisdag 10 januari 2012

Två besvikelser och Två oväntade matupplevelser


Den gångna helgen hade vi bespetsat oss på museibesök. Äntligen skulle vi få se utställningen med Monet, Turner och Twombly! Tyvärr hade hela stan gått man ur huse med samma tanke. Vi vände när vi såg den galet långa kön utanför Moderna museet. Vädret var soligt så vi fick i alla fall en fin promenad, men när också nästa idé - lunch på Nationalmuseums restaurang Atrium visade sig ogenomförbar p g a knökfull lokal blev vi ändå lite besvikna. Alldeles särskilt som de serverade en Boeuf Bourgignone som såg väldigt lockande ut, för att inte tala om hur den doftade...

Någon av oss nämnde pubmat och en promenad senare landade vi på puben Pickwick på Drottninggatan. En typisk turistfälla befarade jag, men det visade sig vara helt fel trots att många ryska turister hittat hit.

Maten, i alla fall den vi valde, var verkligen riktigt, riktigt god! Jag svårgillar engelska aler på fat och vi fick mycket bra service av trevliga, glada serveringstjejer. Kommer aldrig att glömma den fågelfladdrande pantomim som spelades upp för att förklara "kyckling" för en rysktalande gäst - Härligt! J åt upp varenda droppe av den varma, kryddiga gulashsoppan och min clubsandwich med sagda kyckling och underbara currystuvade champinjoner var så god att jag hade kunnat slicka tallriken. Till Pickwick kommer vi gärna tillbaka!

Matupplevelse nummer två var av det mindre slaget. Min närmaste Coop brukar ha små godbitar, lockvaror för ca 5 kronor i en korg vid kassan. "Hemlagad", vit nougat med macadamianötter gick ju inte att motstå och en godare sötsak har jag sällan smakat. Väl värd sina 5 kronor!

6 kommentarer:

Jimmie sa...

Kan ge dig ett tips på ett enkelt, billigt men väldigt bra ljus. Få tag på tre stycken gamla skrivbordslampor
typ dem man hade på 70- 80 talet med en konformad skärm i plåt. Sätt i 100watts lampor i dem. Sen kan du sätta en lampa på vardera sida om bordet och en bakifrån, då kan du enkelt vrida dem och testa dig fram till ett bra ljus.

Ha en bra dag /Jimmie

Fröken Dill sa...

Låter toppen, och ska absolut testas, men vad gör man åt glödlampsljusets gulhet? Det finns ju några inställningar i kameran och några till i Photo-shop (just nu har jag bara den usla Elements-versionen, morrrr), men det känns ändå som foton tagna i glödljus är svåra att få till färgmässigt. De krispiga tonerna i färsk mat kommer liksom inte fram.
Funderar fotoamatören

Jimmie sa...

Gör en manuell vitbalasering, står i instruktionsboken för kameran hur man gör. Eller så kan du i Photoshop gå in på image/adjustments/Hue/saturation ändra master till yellow. Tryck med pipeten på den gulaste delen på bilden och dra sen ner på saturation.

Mvh Jimmie

Red Scream sa...

Eller öppna bilden i camera raw i elements! Längt upp, temperature, dra åt vänster :-)

Mårtenssons kök sa...

Där har ju vi varit, på den restaurangen! Inte ofta vi kan skriva det i en kommentar som handlar om restauranger i Stockholm... Kanske beror det på att vi varit några av de där turisterna (ja inte de ryska utan de skånska!) Minns att vi blev så nöjda vi också, Håkan mest över deras utbud av god öl:)

Inte illa att dessutom få fina fototips på samma gång, vi tackar!

Fröken Dill sa...

Super med alla fototips, måste ta tag i detta att både kameran och Photoshop Elements är smartare än vad jag är...
Mårtenssons; visst var det en fyndpub - mitt i stan också!