tisdag 17 januari 2012

Vitkålstipset


En verkligt billig och nyttig ingrediens som jag svårgillar är vitkål.

Vi brukar göra vitkålssallad till pizzan. Med mandolinen strimlar man snabbt och lätt kålen mycket tunt. Sedan skvätter jag på vinägrett. Den brukar bestå av kanske med 2/3 smakneutral rapsolja, 1/3 vit balsamvinäger, italiensk salladskrydda, salt och peppar och om jag har någon färsk grönkrydda som t ex persilja.

Ofta blir salladen uppäten innan pizzan är klar...

Nu tänkte jag att man kanske kunde ta med en rejäl portion vitkålssallad till jobblunchen lite oftare. Som sagt - billigt, gott, nyttigt och kan dessutom ätas medan micron värmer matlådan...

Min fråga till er läsare är om ni har några speciella tips på dressing eller annat till vitkålssallad? Jag är inte så förtjust i kombinationen med ananas, men annars är jag öppen för alla förslag!

7 kommentarer:

Kinna Jonsson sa...

Vintersalladen hos mig. Nästa postning som kommer strax. otroligt god och håller sig i flera dagar - om man inte som både du och jag gillar vitkål...

Ann-Sofie sa...

Vi brukar göra nästan samma sak, men vi stampar vitkålen med salt och lakar ur. Jag tycker den blir fantastiskt god av det. Dressingen är enklaste möjliga lite citron och kryddor efter smak. Oftast bara basilika.

Moma/Moma's Kitchen sa...

Jag gillar min med lite vitlök i och någon tesked fransk senap utöver salt,svartpeppar, honung, vinäger, olja och bladpersilja. Vänder man ner lite majonnäs (eventuellt utblandat med yoghurt) och river i en morot så får man en god cole slaw också!

Lina sa...

Så gott med vitkålssallader! Har fortfarande inte tagit mig för att skaffa en mandolin, vad har du för någon?

Fröken Dill sa...

Kinna; suveränt, ser fram emot! Vore inte vitkål så billigt så skulle det vara tokpopulärt.
Ann-Sofie; här ska stampas och citrondressingas!
Moma; suveräna tips, senap till vitkål borde ju vara klockrent!
Lina; Underbara Kyocera mandolin som är nätt, relativt billig och helt fantastiskt bra!
Hälsar fröken Dill

LiLo sa...

Kumminfrön! Häller lite, lite kokande vatten på dem och låter dem stå, sen salt,ättika och vanlig rapsolja. Smakar och smakar, lite honung om det känns bra : )
Självklart slinker det ner rivna morötter ibland, en finhackad lök som gärna får "mogna lite" i dressingen

Fröken Dill sa...

Åh kummin som är så gott. Vilken toppantips. Stort TACK!