fredag 6 januari 2012

Drakägg?



Avokado är verkligen en av mina favoriter. Nyttig, mättande och god. En perfekt mogen avokado är vardagslyx.

Oftast är man tvungen att köpa frukterna stenhårda och låta dem ligga och mogna i köksfönstret. En vacker dag blir de förhoppningsvis perfekta. Man skär ett snitt, delar i två halvor och det vackra gröna köttet är sådär härligt lent och krämigt.

Avokado är också väldigt användbart. Stressiga vardagsmornar när man inte hinner äta frukost räddar en rejäl avokado med lite salt hela förmiddagen. Avokado mosas lätt till sås eller gucka. Avokadoskivor är underbart i mackor eller rullar. Man kan behålla halvorna hela och servera som snabbaste förrätten från min barndom, med hålet efter kärnan fyllt med vinägrett. Andra alternativ är skalade räkor, lite rödlök och majonäs eller en currystin röra med kyckling. Avokado förgyller den enklaste sallad och lyxar till alla tex-mex-rätter.

Om man inte äter avokadon ganska snabbt efter att ha skurit upp den blir den mörk. Förloppet kan försenas med pressad citrus, men man bör ändå inte låta den uppskurna frukten ligga för länge. Trots det gör jag numera som J - marinerar min avokado. En snabb marinering på några minuter ger underbart god avokado.

Jag brukar skära avokadon i kuber, finhacka lite mild lök, röra ner smakrik olivolja och lite vinäger (rödvins- eller vit balsamvinäger), salt, peppar, italiensk salladskrydda och kanske aningen riven vitlök, något kryddgrönt och lite chili.

Blev ni sugna på avokado nu? Det blev jag och jag tror att jag har en som är perfekt mogen på köksbänken!

8 kommentarer:

Mamma Mimmi sa...

Definitivt något av det godaste som finns, men som du säger är det attans att de alltid ska vara för hårda när man är som mest sugen.

Remsan sa...

Jag blev grymt sugen på avokado! Började redan igår när jag stötte på ett recept på räkceviche som blandats med avokado. Jag älskar avokado när de är helt perfekt mogna, alldeles mjuka och goda.

Jimmie sa...

Hej och tack för kommentaren.
Jag ska göra en information om ljusuppsättning och lägga ut den på bloggen. Ska försöka göra det imorgon.
Ha en underbar helg/Jimmie

Erika Skogly sa...

Ooo, avocado. I like!

Fröken Dill sa...

Mimmi; man får helt enkelt ha flera på lager...
Remsan; räkceviche - mmmmmmm!
Jimmie; tack så jättemycket, jag tror vi är många som behöver hjälp!
Erika; visst är det en av de bästa råvarorna!!!

Moma sa...

Kakakado som min kompis lilla dotter sa när hon var mindre, eller zaboka som de säger i Trinidad & Tobago :-) Kärt barn har många namn! Lägg de omogna tillsammans med tomaterna så mognar de fortare!

Lina sa...

Ja, jag blev sugen:) Är allt som oftast sugen på avokado, verkligen gott och användbart precis som du säger!

Fröken Dill sa...

Moma, aha, jag brukar använda äpple, men kanske är tomat ännu mer effektivt?
Lina; visst är det en riktig toppenfrukt!
E; minns du vad sur jag blev på F när han "lånade" mina avokados från köksbänken just när de hade uppnått perfekt mognad?