torsdag 12 januari 2012

En ny brödfavorit


Har ni tänkt på hur mycket ett gott hembakat bröd till frukostmackan kan förgylla en vanlig vardagsfrukost?

Sedan vi skaffade Kitchen Aiden har vi faktiskt bakat det mesta brödet själva. Jag är nästan lite imponerad över fliten, och J ska ha guldstjärna för han har stått för det mesta brödbaket.

Jag har haft ett favoritbröd, över alla andra, min kompis K:s kalljästa portionsbröd. J har försökt locka med en massa andra brödvarianter och det har också varit goda, men inte riktigt lika goda...(Snacka om kräsen flickvän...)

Häromdagen fick jag syn på ett brödrecept som såg väldigt intressant ut. Frostros-Anna hade bakat ett ursmart morotsbröd i långpanna. Det lät gott och blev ännu godare! Lågpanneknepet förenklade bakningen och man fick ändå fina portionsbröd som kan tas fram vartefter ur frysen. Att pensla brödet med sirapsvatten hade jag aldrig kommit på. Det förhöjde verkligen smaken.

Jag är inte så förtjust i solrosfrön, tycker de kan bli lite beska, så i min version av Annas bröd använde jag valnötter i brödet och pumpakärnor ovanpå.

Morotsbröd i långpanna

5 dl ljummet vatten
1 paket jäst
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
1 dl kallpressad rapsolja
2 medelstora morötter, rivna
2 grovt krossade valnötter
5 dl havregryn
5 dl rågsikt
Cirka 10 dl vetemjöl

Pensling och topping:
Sirapsvatten (sirap utrört i lite vatten)
Kummin
Pumpafrön, gärna lättrostade i torr stekpanna

Lös upp jästen i ljummet vatten, Tillsätt salt, sirap, olja, rivna morötter, valnötter och havregryn. Arbeta in mjölet och knåda degen i ett par minuter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Stjälp upp degen i en bakplåtpappersklädd stor långpanna och tryck ut jämnt med mjölad hand. Skär degen i ”frallor” med kniv. Låt jäsa i 15 minuter. Pensla med sirapsvatten och strö över kummin och pumpafrön. Grädda brödet på 175 grader i cirka 20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk. Skär brödet i rutor enligt skårorna.

9 kommentarer:

Skogseva sa...

Så trist det är att bröd har fallit bort från makens och min matsedel sedan vi startade vår diet. Jag saknar det fantastiska manitobamjölsbrödet(!) som penslades gyllengult med rapsolja. Ett stort runt bröd som skars i generösa skivor och som var underbart till allting, men absolut perfekt till enkel bondsoppa på potatis, purjo, och vitkål som kryddats med lagerblad och timjan. Suck...
Må så gott säger Eva

Frostrosor sa...

Vad härligt att det blev så bra! Nu är det ju bara att experimentera fram nya och fler varianter av långpannebröd!

Helena Ljunggren sa...

Detta brödet ska jag absolut skriva upp till makens födelsedag! Perfekt med långpanna när det är till många. Tack!

Lotta - Två små kök sa...

Jag har egentligen inga ursäkter för att inte baka när jag har maskin som kan knåda och här ett recept som görs i långpanna som verkar hur gott som helst. Det blir till att spara receptet och göra slag i saken nån helg på landet där degknådaren finns...

Lena sa...

Detta lät gott men blev intresserad av K:s kalljästa som du länkade till. Det är en del bröd så jag undrar om du provat att frysa dem? Jag och sambon kan inte äta så många på samma gång. Tror jag?

Fröken Dill sa...

Skogseva; bröd och potatis är två orsaker varför jag sitter fast i HCHF-träsket...
Frostrosor; som sagt, ursmart!
Helena; nybakat långpannebröd måste vara optimalt bjudbröd!
Lotta; hembakat på landet låter underbart. Jag räknar nu nästan dagarna tills mitt land kan öppnas igen. Har man tur så ät det tillräckligt varmt i mars...
Lena; K-bröden är alldeles perfekta att frysa. Det gör vi alltid!

Elina sa...

Låter ju hur gott som helst. måste också prova. Vill du anta en utmaning? Du kanske redan gjort den. Försökte kolla men bara till dec. Gå in på min blogg och kolla. Kram

Nadjaskitchen.se sa...

mmm, älskar bröd och denna låter urgod.

Fröken Dill sa...

Elina; som sagt, de allra godaste brödrecepten växer inte på träd. Självklart antar jag utmaningen!
Nadja; blev väldigt nöjd med BÅDE valnötter OCH morötter i brödet!