måndag 3 oktober 2011

Allt som inte kom med på bloggen...

Salsiccas fotade under lysröret med mobilkameran

Den gågna helgen var, likt så många andra tillfällen, fylld av mat- och dryckesupplevelser som tyvärr inte kom med på bloggen. Ofta handlar det om brist på ljus att fota i, någon gång om upphovsrätt till recept och ibland ren slöhet.

Så här var det den här helgen:

I fredags hade J önskat sig grillad lax. En fin bit laxfilé marinerades, lades på grillen och avnjöts med sallad från odlingarna. Jag lyxade till lite extra med en färsk krabba som njöts med hemlagad hovmästarsås. Krabbskrovet kokades till buljong ute i pergolan på lördagen. (Luktar pest, men är underbart i de flesta fisk- och skaldjursrätter.)

Medan jag stannade på landet under lördagen, för svampplockning och trädgårdsfiff åkte J tillbaka till stan och Hötorgshallen. Där inköptes tillbehör för korvtillverkning; fjälster, späck och fläskkarré.

Frampå eftermiddagen kom jag tillbaka till stan med bilen fullpackad med svamp och korgar med nyskördade grönsaker och örter.

Vi har lagt vantarna på K:s/ Kristoffer Franzéns utmärkta bok om korvtillverkning, "Den godaste korven stoppar du själv". J valde att göra Salsicca med salvia.

Jag måste erkänna att jag själv har lite svårt för själva tillverkningen av korv. Blir liksom lite pinsamt "sjösjuk" av för mycket fjälster, malet kött och späck. Tur att J fixar detta galant för korven blev helt outstanding god!!!! Känns lite fel att ta med K:s recept här, men boken finns både på bibblan och i affären. Nästan ett måste om man vill tillverka egen korv.

Vi stekte salsiccorna för att få fin yta och lät dem sedan färdiglagas i ugn med termometer så att de inte skulle bli torra och överlagade. Korvarna avnjöts med mitt potatismos, en massa sorters senap och vår hemjästa surkål.

Söndagen inleddes med minibrunch, J:s hembakta bröd, äggröra, bräckt skinka och några små söta tomater. Vi vandrade iväg på långpromenad, delade på en utmärkt räkmacka på trevliga café Giffi på Hornsgatan och landade så småningom på min nya snabbmatsfavorit, Serrano. Jag är SVÅR på deras BBQ-quesadilla med kyckling.

Målet för vår promenad var Cordon-Bleu på Vasagatan. Å, vad vi gillar detta stället! Här shoppades legymkniv, runda uttagsformar för t ex chokladmousse och en kopp för jobbet som håller innehållet varmt. Vi dräglade som vanligt över alla fantastiska spisar och le Creuset-grytor.

På vägen hem träffade vi D och E och tog varsin öl ur immiga glas i solskenet på Loopen Marina vid Hornstull. Väl hemma blev det mer bakning med Kitchen Aiden, en middag som jag tänker blogga om framöver och inläggning av smörgåsgurka.

Någon gång under helgen gjorde jag ett spännande tillbehör till ostbrickan som kommer senare på bloggen. Vi hann dessutom med att torka stolt fjällskivling i ugnen och njuta av den goda Väddöskinkan i tunna skivor.

Det är bara att konstatera, jag ÄR en matnörd och J har blivit smittad. Tur för oss!

8 kommentarer:

Carina sa...

Hej! I vilken butik inhandlades fjälstren? Vi har svårt att hitta lagon tjocka fjälster, men de ni hade såg bra ut på bilden.
Hälsningar
Carina

Fröken Dill sa...

Hötogshallen har fjälster, jag tror J köper dem i "latinamerikanska livsmedel"? (annars vet de säkert där vem som har. För falukorv och dyl tjocka korvar ska man tydligen använda blindtarm...

Fröken Dill sa...

Yes (Si?), latinamerikanska var det!

Oscar sa...

Du kan köpa fjälster på postorder hos www.carnivor.se . Där har dom fjälster med olika dimensioner och lite av varje för att göra korv. Brukar vara snabba att leverera

Mårtenssons kök sa...

Samma bok inhandlades förra veckan här också, så nu ska det bli ännu mera korvtillverkning i köket. Snacka om att ta jobbet med sej hem...

Fröken Dill sa...

Oscar; tack för tips!
Mårtenssons; Med tanke på hur fantastiskt goda korvar man kan göra...

K sa...

Kul att du gillar min bok!
"Oscar" här ovanför driver i själva verket carnivor.se och brukar försöka smyga in reklam för sig själv på det här sättet. Företaget bar en del man kan behöva men det mesta är fruktansvärt dyrt. Vilken butik som helst kan ta hem billigare fjälster om man ber dem. Vanliga svinfjälster är lagom breda för en salsiccia.

K sa...

Jag skulle inte göra påpekanden som det ovan om jag inte tyckte att det är fult att uppträda under falskt namn för att göra reklam för sig själv.