tisdag 2 september 2014

Favoriträtt hemma hos oss - Citronkyckling med bönor och oliver


En av de allra första rätterna J lagade när vi just hade träffats är också den rätt som vi bjudit på flest gånger när vi har haft gäster. Just den här säsongen när det finns gott om färska bönor passar den extra bra att laga.

Citronkyckling låter kanske inte så spännande och det till synes enkla, kalorisnåla receptet är inte det första jag skulle fallit för. Tur att J klippte ut det ur en DN för länge sedan!

Citronkyckling lagad på det här sättet blir nämligen på något magiskt sätt väldigt god. Den är någonting med smakbrytningen med kycklingskyn och stekta citroner och sedan de salta umamistinna svarta oliverna till det. För att inte tala om hur gott det blir när buljongen smaksätter bönorna och tillbehöret, som kan vara t ex bulgur, matvete eller pasta.

Om ni inte har testat denna rätt tidigare tycker jag definitivt att det är dags nu!


Citronkyckling med bönor och oliver, 2 pers

4 -6 urbenade kycklinglårfiléer
2 msk olivolja
Salt och nymald svartpeppar
1 vitlöksklyfta
6 schalottenlökar
1 ekologisk citron
1 1/2 dl kraftig kycklingbuljong
15 svarta oliver av god kvalitet, urkärnade kalamataoliver duger, men helst fina oliver med kärnor
20-25 bönor, typ haricot verts

Skala och hacka vitlöksklyftan. Skala och ansa schalottenlökarna, Kvarta dem om de är stora, annars kan de vara hela. Skölj och skrubba citronen noggrant. Skär i kunna klyftor och ta bort kärnorna.

Börja med att bryna citronklyftorna i lite olivolja i en gryta på hög temperatur. De ska få lite färg. Ta sedan upp.

Bryn kycklingbitarna i olivoljan tills de får fin färg. Efter några minuter läggs hackad vitlök och shalottenlöksbitar ner i grytan. Låt allt puttra i några minuter.

Häll i kycklingbuljongen, oliverna och de brynta citronklyftorna.

Koka ca 15 minuter med lock på svag värme. De sista ca 5 minuterna läggs bönorna med i grytan, när de får lagom mjuk, men fortfarande spänstig konsistens är allt klart.

Servera rätten överströsslad med färsk persilja till matvete, bulgur, ris eller pasta.

3 kommentarer:

Anonym sa...

..."urkärnade kalamataoliver duger, men helst". Brinner av nyfikenhet! Helst vadå?

/Trogen läsare

Anonym sa...

Men helst kung markattas ekologiska oliver med kärnan i behåll. matsveriges godaste oliver!!!


/J

Fröken Dill sa...

MMMm, de var goda!