tisdag 23 april 2013

Vårt dagliga bröd...


Att hitta gott matbröd i vanliga butiker är inte lätt. Dessutom innehåller de flesta fabriks- eller butiksbakade bröd en massa tillsatser.

Sedan Kitchen Aiden flyttade in har J försett oss med hembakat surdegsbröd. Jag skulle kunna raljera över detta att killars intresse för matlagning ökar när maskiner är inblandade, men varför ska jag göra det när det är helt fantastiskt att få njuta av gott hembakt bröd varje morgon? Själv har jag inte riktigt tålamod för surdegsbröd. När jag bakar bröd använder jag jäst och smaksätter med sirap, kallpressad rapsolja eller brödkryddor, men det fantastiska med surdegsbrödet är att det blir så himla gott utan extra tillsatser. Surdegen och det långsamt jästa mjölet ger i sig suverän smak. Konsistensen är härligt seg, med knaprig skorpa.

J har lärt sig baka surdegsbröd från allas vår brödguru, Pain de Martin. Surdegsgrunden köptes från början färdig på Coop, men nu sparas en klick vid varje bak i J:s burk i kylskåpet så att vi är självförsörjande.

Brödet har bakats med lite olika mjölblandningar. Grunden brukar vara vetemjöl special och den bästa blandningen har visat sig vara med dinkelsikt. Rågmjöl fungerar också. Ibland har J bakat brödet med valnötter.

Om det finns något som J hatar så är det att kladda med deg. Han låter därför maskinen göra allt jobbet och sedan välter han ner degen i IKEAs stora rostfria ungsform där det får jäsa och gräddas.

Några redskap som är supersmarta när man ska baka bröd är hushållsvåg och sticktermometer.


Så här bakar J sitt surdegsbröd:
100 g surdegsgrund blandas med 150 g vatten och 150 g vetemjöl. Blandningen får stå i rumstemperatur över natten. På morgonen ska fördegen ha blivit bubblig och fin och då är det dags att sätta igång huvudbaket.

Fördegen blandas med 400 g vetemjöl special, 300 g dinkelsikt och 450 g vatten. Detta körs i degblandaren på låg hastighet i 6- 8 minuter. 17-19 g salt tillsätts och degen körs ytterligare 2 minuter. Nu får degen stå och vila i en timme. 

Under tiden smörjs och mjölas kanterna på en ungsform och botten täcks med bakplåtspapper. Degen läggs i, mjölas på toppen och täcks med en ren handduk.

Jäsningen ska ske på dragfritt och gärna svalt ställe. Det brukar ta ca 5 timmar för degen att jäsa till dubbel storlek. 

Gräddningen görs i 250 g ugnsvärme, i ca 30-35 minuter tills brödet kommit upp i en innertemperatur på 96 grader.

Vi låter den fyrkantiga limpan svalna, delar den i fyra delar och stoppar in i frysen för att få härligt färskt frukostbröd hela veckan.

2 kommentarer:

Tant Russin sa...

Snacka om att jag blev sugen på att baka bröd!

Fröken Dill sa...

Brödbak är nästan alltid kul när man väl kommer igång, men det gäller att komma till det. Önskar att jag kunde få in diciplinen som surdeg kräver, men så länge håller jag mig till jäst. Bröd som kalljäses över natten är inte så dumt. Och mina svärföräldrar brukar baka ett så himla gott bröd med potatis i degen. För att inte tala om syrrans knäckebröd med massa frön... Ja, jag har en hel del brödbak framför mig!