torsdag 4 april 2013

Minnen från Marocko – Tagine med lammköttbullar och ägg




Min syster och systerson kom rätt nyligen hem från Marocko på skakiga ben. Turistmagsjukan hade tagit ut sin rätt. Syrran ville knappt prata om resan, så jag antar att de hade haft det rätt tufft. Hoppas att de i alla fall de hann smaka på den goda maten innan mageländet slog till. Själv har jag varit i Marocko en gång för rätt många år sedan och jag minns fortfarande de härliga smakerna.

En av mina favoriträtter från Marocko fanns inte med tidigare på bloggen. Konstigt, för den är både lättlagad och fantastiskt god. Kryddiga, mustiga rätter passar bra till middag när vinterkylan vägrar släppa taget.

Om jag hinner bakar jag gärna ett enkelt marockanskt bröd till den här rätten. Det används med fördel för att suga upp den goda såsen.


Tagine med lammköttbullar och ägg, 4 port

2 gula lökar, skalade och hackade
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
chiliflakes, efter smak, de kan vara väldigt olika starka
ca 1 tsk paprikapulver
3 burkar krossade tomater av god kvalitet
1 msk grönskasbuljongpulver av god kvalitet
salt och peppar
olivolja
4 ägg (köp ekologiska, de är mycket godare!)

Köttbullar:
½ kg lammfärs
1 stor gul lök, skalad och mycket fint hackad
1 dl hackade kryddörter; persilja, mynta och koriander
2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
salt och svartpeppar
 
Blanda ingredienserna till köttbullarna. Blöt händerna och rulla lagom stora bullar.
 
Fräs lök och vitlök i olivolja utan att de tar färg. Låt det gärna gå långsamt eftersom det ger smak, Låt paprika och chili fräsa med en stund på slutet. Tillsätt tomater och buljong. Koka ihop några minuter. Salta och peppra.
 
Tillsätt köttbullarna och låt dem koka med i 30 minuter.
 
Om ditt kokkärl tål att stoppa in i ugnen, gör 4 urgröpningar i såsen och knäck i äggen. Om kokkärlet inte tål ugn flyttas sås med köttbullar över till en ugnsfast form innan äggen knäcks i. Laga färdigt i 200 graders ugn ca 15 minuter, tills äggen stelnat.
 

Marockanska platta bröd, 12 st

2 ¼ dl majsmjöl
7 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
½ msk salt
1 tsk anis
1 pkt torrjäst
½ dl olivolja
4 dl vatten, 45 grader

Blanda mjöl, salt, anis och torrjäst i en bunke. Tillsätt
45-gradigt vatten. Knåda till en smidig deg, helst i en köksmaskin.

Låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Dela degen i 12 lika stora bitar och forma till runda bullar. Platta ut bullarna på plåtar med bakplåtspapper till ca 10 cm stora kakor. Skåra i kvartar, nagga dem med en gaffel och låt jäsa ca 20 minuter.


Grädda bröden 10-12 minuter eller tills de är genomgräddade.

Inga kommentarer: