tisdag 2 april 2013

Vårsallad med kallrökt torskrygg och sardelldressingDe soldränkta dagarna påminner om att den underbara våren är på väg, även om de kalla nätterna antyder att vintern ännu inte är riktigt slut. Det gör inte så mycket, för ännu har jag några värmande middagsgrytor kvar att bjuda på.

På lunchen vill jag däremot sitta utomhus, med solglasögon på, i lä mot en solvarm vägg och njuta av en späd, vårlig sallad och kanske ett glas mousserande vin.

Vår hemtillverkade kallrökta torskrygg blev väldigt lyckad. Vilken delikatess!

Hemodlade grönsaker är det ännu ont om. Snön ligger djup över odlingsbäddarna, varför det blir till att botanisera i affärernas grönsaksdiskar där det börjar dyka upp en och annan vårprimör.


Vårsallad med kallrökt torskrygg, pocherade ägg och sardelldressing, 4 port

200 g kallrökt fisk, t ex torsk eller lax
4 ägg
1 msk ättika
1 paket späda, blandade salladsskott
1 paket färska sockerärtor (just idag får du blunda över att de kommer från Kenya...)
2 stammar av stjälkselleri
1 knippe rädisor
250 g cocktailtomater, gärna blandade färger
1-2 schalottenlökar
2 skivor ljust surdegsbröd
olivolja
salt

sardelldressing:
1 ägg
2 tsk dijonsenap
6 sardellfiléer
1 dl smakneutral rapsolja
1 dl god olivolja
svartpeppar
ev lite honung

Börja med dressingen. Koka ägget 1 minut. Spola i kallvatten. Knäck ägget och gröp ur innehållet. Mixa med senap och sardellfiléer i minst 1 minut. Tillsätt sedan rapsoljan, först droppvis, sedan i tunn stråle under kraftig mixning. Fortsätt med olivoljan. Smaka av med svartpeppar och ev lite honung.

Pochera äggen, ett i taget. (Stor, vid gryta med skjudande saltat vatten + någon msk ättika, skjud, skapa virvel i mitten, knäck ägget först ner i kopp och sedan försiktigt ner i virveln, skjud ca 3 minuter, ta upp med hålslev.)

Skär brödet till krutonger, gärna lite avlånga så att de kan användas för att suga upp äggulan och den goda dressingen. Stek krutongerna frasiga och gyllene i olivolja. Salta och peppra.

Skär upp fisken i tunna skivor.

Skjud sockerärtorna någon minut.

Skölj och lägg upp sallad, delade radisor, sockerärtor, tomathalvor, selleri i skivor och finhackad lök. Pocherade ägg och fisk placeras ut på tallriken och skapelsen toppas av krutonger och sardelldressing.

2 kommentarer:

Nässelblom och choklad sa...

Nu känns det ändå som om våren är på väg. Solen värmer och snön börjar smälta. På ett sätt är det skönt att det går sakta, då hinner man med att se de små skillnaderna. Vilken fin rätt du bjuder på, det ser så gott ut!

Lotta sa...

Halloj!

Kul att se/läsa att du är tillbaka! Det är ju inte utan att man undrar hur det ska gå med odlingarna. Är det inte väldigt sent med snö och kyla som ligger kvar så länge? Hur ska det gå liksom...

Välkommen tillbaka!