lördag 6 april 2013

Tomater 2013


Det är med skakiga fingrar jag skriver om odling. Förra årets säsong blev så misslyckad att jag funderade på att helt lägga av. Jag fick knappt en enda mogen tomat och det har i princip aldrig hänt förut. Förra året la jag dessutom ner massor med jobb på mina alldeles för många, alldeles för tidigt sådda plantor som föddes upp under lysrör i fönstergarderoben, släpades upp och ner för trappan för att härdas av i den iskalla våren. Bilen fick agera växthus, men även det innebar en massa passning då det blixtsnabbt kan bli kokhett i en bil som står i solen.

Tomatplantor, chiliplantor, paprika mm forslades ut och planterades på landet i juni. Vi gjorde oss till och tillverkade ett enkelt "växthus" av träramar och odlingsväv. Sedan blev det nästan frost, eller i alla fall runt 2 grader varmt i mitten av juni. Plantorna klarade livhanken men fruktsättningen blev minst en månad försenad. Och sedan i princip ingen sol på hela sommaren. När frosten kom i höstas var tomaterna fortfarande gröna och jag var så trött på hela projektet att de hamnade i komposten.

Den iskalla våren/försommaren ställde dessutom till det för andra odlingar. Lovande rädisor, asiatiska blad, spenat och annat stressades och gick omedelbart upp i blom. Det enda som blev hyfsat OK var snälla sockerärtor, sommarsquasch och några salladsplantor. Och så, underligt nog, persikorna. Mitt i det andra eländet gav mitt persikoträd, som bara stått på plats ett år, säkert 20 stycken underbart goda persikor. Galet!

Inför 2013 känner jag mig alltså skakig, men jag har blivit påhejad av arbetskompisar. Nu är vi ett litet gäng på jobbet som alla odlar och H berättade att hon upplevt 2012-säsongen lika usel som jag."Jag undrade om det var mig det var fel på" sa hon och vi kom överens om att vi båda nog var goda odlare, men att vissa år är hopplösa.  L, som odlar längre söderut, hade lyckats bättre och han gav goda råd och tips. Nästa vecka ska vi ha fröbyte på jobbet.

Med den peppen måste man ju upp i sadeln igen. I år blev det ett begränsat antal tomater och de såddes sent, i början av april. Planen är att jag ska komplettera dem med några köpta plantor senare.

Årets tomatsorter är:
  • Gelbe dattelwein
  • Gardener´s delight
  • Sweet 100
  • Black sweet cherry
  • Green grape
  • Green zebra
  • Mei wei
  • Piennolo
  • Ruthje

Jag planerar att beskära plantorna hårt och bara låta dem få ett par klasar tomater, för att dessa ska hinna bli färdiga.

5 kommentarer:

Tant Russin sa...

Det går säkert bättre i år! Ser fram emot att få läsa om det.

Tina sa...

Åh, låt inte dåliga 2012 hindra dig känner jag. 2013 måste bli bättre (och varmare!). Kram

Åsa sa...

Vilken odlarrysare! Och vilket jobb du gjort. Men det var ingen vidare varm och solig sommar förra året så jag hoppas du har hundra gånger bättre odlarlycka i år.

Åsa sa...

btw, jag skulle aldrig sagt något tidigare idag (svar på din kommentar i min blogg) om det soliga vädret för alldeles precis nyss flög snöflingor i luften :/

Fröken Dill sa...

Russin, Tina och Åsa; massa, massa tack för odlingspepp. Det kan låta lite fånigt, men förra säsongen gav verkligen en knäck i självförtroendet och lusten att odla. Jag är så glad att det känns kul igen i år. Hoppas, hoppas att våren kommer snart.