måndag 15 april 2013

Tack Patak, du är favorit på köttfri måndag!När man får samma suveräna tips från olika matintresserade presoner brukar det vara guld värt. Via min syster fick jag Tipset för första gången. En av syrrans vänner, en indier som bor i Sverige blandar visserligen egna indiska kryddpastor ibland, men anser att det faktiskt finns minst lika bra färdiga att köpa. Hos min kompis M fick jag smaka, för hon hade fått exakt samma Tips från sin man. Knepet är att välja kryddpastor av märket Patak! De brukar finnas på Ica och Hemköp och är något helt annat än andra mediokra halvfabrikat. Med Patak går det dessutom blixtsnabbt att svänga ihop en välsmakande indisk middag.

En annan bra sak med indisk mat är att många rätter blir alldeles utmärkta som veg-varianter. Det är någonting med de mustiga goda kryddorna som gör att man inte saknar kött eller fisk. Grönsakerna kan varieras i det oändliga. Jag vill alltid ha gul lök med och sedan försöker jag välja grönsaker med olika konsistenser. Får man dessutom naan-bröd, chutney och raita till måltiden är lyckan ett faktum.

Varianter av denna rätt ligger mycket högt på vår favoritlista för köttfria måndagar.Vegetarisk  tikka masala, 4 port

3 msk olja
2 gula lökar, skalade, skurna i båtar
2 vitlöksklyftor, skalade, hackade
½ tumme försk ingefära, hackad
½ röd chilifrukt, finhackad
2 morötter, slantad
1 aubergine, skalad, i kuber
½ huvud blomkål, i buketter
1 röd paprika, i bitar
2 msk Patak Tikka Masala Paste
1 burk kikärtor
1 burk konserverade tomater
1 dl grädde
1 tsk grönsaksbuljongpulver
Salt och peppar
1 näve cashewnötter

Fräs lök, vitlök, ingefära och chili sakta i oljan utan att det tar färg. Tillsätt curry-pastan och låt den steka med någon minut. Häll i kikärtor, tomater och grädde. Låt koka ihop. Morot, aubergine, paprika och blomkål brukar jag steka i omgångar i en riktigt het panna på sidan om. Jag vill att de ska få färg men behålla sin spänst. Rör ner alla grönsaker i grytan. Smaka av med buljongpulver, salt och peppar. Toppa med cashewnötterna.


Raita:
1/2 gurka
2 1/2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta (brukar jag ha i)
½ kruka mynta, hackad
1 tsk flytande honung
Salt och peppar

Riv gurkan grovt. Salta och låt den vattna sig några minuter. Krama ur den mesta vätskan. Blanda med yoghurt. Tillsätt vitlök, mynta och hounung. Smaka av med salt och peppar.

Servera till: kokt basmatiris, chapatibröd (vi köper färdiga,  men man kan säkert baka själv), mango chutney

5 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Men hej där fröken Dill, så himla kul att du är i tagen igen, välkommen tillbaka!
Indiskt är vi så glada för att vi kommit på att frun i köket ju faktiskt gillar egentligen. Under flera år har vi levt i missuppfattningen att hon inte gjorde det:) Just vegetariskt finns det mycket med indiska smaker ju, så tacksamt.

Åsa sa...

Använder sällan pastor och färdigblandningar som den men det låter värt ett försök :) Ska hålla utkik efter den. Tack för tips!

Fröken Dill sa...

Mårtenssons, massa tack!
Åsa; den går som sagt inte att jämföra med andra färdigblandningar som ju sällan eller aldrig är särskilt goda.

Hälsar Dillen

Mian sa...

"Garlic pickle", "Mixed pickle" och "Mango pickle" av samma märke köpte jag när jag var i Stockholm. Gott gotti gott gott.

Fröken Dill sa...

Jag har testat mango-picklen. Suverän! Måste inköpa de andra snarast. Hälsar Dillen