När man får samma suveräna tips från
olika matintresserade presoner brukar det vara guld värt. Via min syster fick
jag Tipset för första gången. En av syrrans vänner, en indier som bor i Sverige blandar visserligen egna indiska kryddpastor ibland, men anser att det faktiskt
finns minst lika bra färdiga att köpa. Hos min kompis M fick jag smaka, för hon
hade fått exakt samma Tips från sin man. Knepet är att välja kryddpastor av
märket Patak! De brukar finnas på Ica och Hemköp och är något helt annat än
andra mediokra halvfabrikat. Med Patak går det dessutom blixtsnabbt att svänga
ihop en välsmakande indisk middag.
En annan bra sak med indisk mat är
att många rätter blir alldeles utmärkta som veg-varianter. Det är någonting med
de mustiga goda kryddorna som gör att man inte saknar kött eller fisk. Grönsakerna
kan varieras i det oändliga. Jag vill alltid ha gul lök med och sedan försöker
jag välja grönsaker med olika konsistenser. Får man dessutom naan-bröd, chutney
och raita till måltiden är lyckan ett faktum.
Varianter av denna rätt ligger mycket
högt på vår favoritlista för köttfria måndagar.
Vegetarisk tikka masala, 4 port
3 msk olja
2 gula lökar, skalade, skurna i båtar
2 vitlöksklyftor, skalade, hackade
½ tumme försk ingefära, hackad
½ röd chilifrukt, finhackad
2 morötter, slantad
1 aubergine, skalad, i kuber
½ huvud blomkål, i buketter
1 röd paprika, i bitar
2 msk Patak Tikka Masala Paste
1 burk kikärtor
1 burk konserverade tomater
1 dl grädde
1 tsk grönsaksbuljongpulver
Salt och peppar
1 näve cashewnötter
Fräs lök, vitlök, ingefära och chili
sakta i oljan utan att det tar färg. Tillsätt curry-pastan och låt den steka
med någon minut. Häll i kikärtor, tomater och grädde. Låt koka ihop. Morot, aubergine, paprika och blomkål brukar jag steka i omgångar i en riktigt het
panna på sidan om. Jag vill att de ska få färg men behålla sin spänst. Rör ner
alla grönsaker i grytan. Smaka av med buljongpulver, salt och peppar. Toppa med
cashewnötterna.
Raita:
1/2 gurka
2 1/2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta (brukar jag ha i)
½ kruka mynta, hackad
1 tsk flytande honung
Salt och peppar
Riv gurkan grovt. Salta och låt den
vattna sig några minuter. Krama ur den mesta vätskan. Blanda med yoghurt.
Tillsätt vitlök, mynta och hounung. Smaka av med salt och peppar.
Servera till: kokt basmatiris, chapatibröd
(vi köper färdiga, men man kan säkert
baka själv), mango chutney
5 kommentarer:
Men hej där fröken Dill, så himla kul att du är i tagen igen, välkommen tillbaka!
Indiskt är vi så glada för att vi kommit på att frun i köket ju faktiskt gillar egentligen. Under flera år har vi levt i missuppfattningen att hon inte gjorde det:) Just vegetariskt finns det mycket med indiska smaker ju, så tacksamt.
Använder sällan pastor och färdigblandningar som den men det låter värt ett försök :) Ska hålla utkik efter den. Tack för tips!
Mårtenssons, massa tack!
Åsa; den går som sagt inte att jämföra med andra färdigblandningar som ju sällan eller aldrig är särskilt goda.
Hälsar Dillen
"Garlic pickle", "Mixed pickle" och "Mango pickle" av samma märke köpte jag när jag var i Stockholm. Gott gotti gott gott.
Jag har testat mango-picklen. Suverän! Måste inköpa de andra snarast. Hälsar Dillen
Skicka en kommentar