torsdag 11 april 2013

Frasig kycklingpiccata och egen kapris




Bilden blev inte så bra, men strunt i den. Jag håller på att tillfriskna från en monsterförkylning och kan äntligen känna smaker igen. Hurra, det måste firas!

Min favoriträtt på kyckling är för tillfället piccata. Härligt frasig rätt med pikanta smaker. Standardkyckling riskerar att bli lite menlös och kan därför behöva marinering för att ge skjuts åt smaken. Piccata görs nog oftast med kycklingfilé, men jag tycker det blir saftigare med kycklinglårfilé, som dessutom brukar kosta några kronor mindre per kilo. Panko, det japanska ströbrödet, är en gudagåva när man ska panera. Det blir optimalt frasigt och gott.


Frasig kycklingpiccata med tomatsås, 4 port

500 g kycklinglårfilé

Mariand:
1 dl vitt vin
1 msk Coleman senapspulver
chiliflakes
1 vitlöksklyfta
1 tsk paprikapulver
salt och svartpeppar

1-2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 burkar krossad tomat
1/2 dl vitt vin, oekat
1 nypa råsocker
4 sardellfiléer
salt och svartpeppar
1/2 kruka basilika
2 msk kapris

1 1/2 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg
1/2 dl riven färsk parmesanost
1 1/2 dl pankoströbröd
4 msk smör

Citronklyftor
Ris eller bulgur

Blanda ingredienserna till marinaden. Marinera kycklinglårfiléerna i en plastpåse i kylskåpet minst 1 timme, gärna över natten.

Skala och hacka den gula löken. Fräs den  i olivoljan. Skala och hacka vitlöken. Låt den fräsa med en stund. Häll i krossad tomat och vin. Låt koka sakta en halvtimme. Hacka sardellfiléerna och tillsätt. Smaka av med socker, salt och peppar. Innan servering tillsätts hackad basilika och kapris.

Sätt ugnen på 200 grader. Panera kycklinglårfiléerna först i mjöl, sedan uppvispat ägg och till sist en blandning av panko och parmesanost. Ge piccatan fin stekyta genom att steka på medelvärme i smör. Ställ in kycklingen i ugnen och tillaga tills innertemperaturen är 70 grader.

Servera kycklingpiccatan med tomatsås, citronklyftor, grönsallad och ris eller bulgur.


Min kaprisplanta har börjat knoppas. Hela vintern har den varit mer än ämelig och tappat blad, men tidigt i våras började den sätta fart med ljusgrön grönska. Det är den mest hungriga planta man kan tänka sig. Vill ha MYCKET vatten och näring. Jag är lite osäker på om den ska ha vanlig blomjord och standardgödning. Någon som vet? Det verkar fungera hittills, men jag vet att en del medelhavsväxter har lite speciella behov.

Som ni säkert vet är det blomknopparna som skördas och läggs in som den kapris man äter. Ännu så länge är det ingen större produktion på min planta, men den ser frodig ut och jag har därför vissa förhoppningar. Nu gäller det bara att ha hjärta att skörda knopparna innan de slår ut som som undersköna blommor. Sedan behöver jag ett recept på kaprisinläggning!

4 kommentarer:

Lotta sa...

Jag gillar också piccata skarpt! Har dock inte provat med panko ännu, det måste jag ju göra!

Skönt att du börjar bli frisk - hade också en sån där förkylning som dödade alla smaklökar. Hur tråkigt som helst att äta då!

Förstår att det är full rulle nu med planering, fröer och plantor. Jag önskar verkligen att jag hade intresset och energin att hålla på själv. Det kanske kommer...

Tack för boktipset i ditt senaste inlägg och ha en fin vecka!

Fröken Dill sa...

Panko är verkligen en gudagåva, fattar inte hur det KAN vara så frasigt. Måste vara något japanskt superknep...

Förfärligt med förkylningar. jag är i princip aldrig sjuk och hade glömt bort hur hemskt det var. Till och med ett glas av favoritvinet smakade blä. Då är det riktigt illa.

Önskar dig en fin vecka också, kanske blir det vår nu månntro?

Anonym sa...

Vilken fin blogg du har! Underbart att läsa om dina bravader i såväl trädgårdslandet som i köket. Jag ska fortsätta följa och inspireras. Ha en toppenvecka! //Sara

Isabelle sa...

Vilket gott och inspirerande recept! Du har en väldigt fin blogg.