torsdag 1 september 2011

Gourmet och för mycket jobb


På sista tiden har jag jobbat för mycket. Morgonpass från 4.30. Sedan en vanlig arbetsdag 8-17 följt av kvällspass till midnatt. Galet! I sådana perioder hinner jag knappt tänka på mat. Smågodis och bananer är bra för de kan ätas framför datorn...

Igår kände jag att detta funkar inte i längden. Jag tog ledigt några timmar på kvällen för att utföra lite matexperiment.

Utgångspunkt var följande rätt från en gourmetmeny: Sotad tonfisk med syltad ingefära, forellrom, soya, sesamfrön, rädisor, daikonkrasse och ris.

Efter smaktest valde jag lax framför tonfisk. Tonfisk kan vara underbart, men det är svårt att hitta tillräckligt hög kvalitet. Jag tog istället lyxig Salmalax.

Så här blev min rätt:

Sotad laxbit med syltad ingefära, forellrom, wasabiemulsion, soya, spiraler av rättika och krasse

Bästa sättet att sota laxen är att värma upp ett galler på grillen tills det är riktigt glödhett. Pensla laxbiten med olja och grilla snabbt, snabbt till ett snyggt sotmönster. Vill man ha röksmak kan man lägga lite blötta rökspån på en annan del av grillen och stänga locket. Se bara till att grillgallret inte kyls ner.

Wasabiemulsion får man genom att blanda wasabi med någon tesked äggula och droppvis vispa ner smakneutral rapsolja.

Forellrom finns som konserv i välsorterade butiker. Den är helt OK. Jag har en grönsakssvarv som kan göra spiraler av t ex rättika. Krasse köpte jag färdig. Jag har faktiskt fått krassefrön i present av en arbetskompis, men har ännu inte hunnit sätta dem.

Soya och inlagd ingefära från "sushitillbehörs-hyllan" på Ica.


Man kan ju säga att denna lilla gourmeträtt utgjorde en ganska skarp kontrast mot smågodis- och banan-dieten...

9 kommentarer:

Kim sa...

Oj vad gott det där verkade. Älskar riktigt fin färsk lax!

Anna sa...

Ja det kallar jag en riktig gourmetmeny! :-) Vad gjorde man utan lax?

Fröken Dill sa...

Lax är fantastiskt! Otroligt gott och användbart.

Intressant är laxen genom den tidsnära historien.

Från och till hyllad lyxråvara och från och från och till en stapelföda för de fattiga.

En råvara som torparna i delar av landet var så trötta på att de hotade att göra uppror, då laxen utgjorde en del av lönen.

Intressant tycker fröken Dill som älskar lax, men idag (tillfälligt) bytt den mot röding denna första september-fredag

karin - trattoria sa...

låter galet gott!

Mårtenssons kök sa...

Den där emulsionen låter oerhört spännande, hur mycket wasabi på ett ungefär använde du?

Anna B sa...

Låter fantastiskt gott! Jag älskar min svarv - ger precis det där lyftet till sådana här rätter

Mian sa...

Rejält uppsving från godis och banan, det må jag säga :-)
Ser smarrigt ut!

Fröken Dill sa...

Karin; helt rätt!
Mårtenssons; beror på hur starkt man vill ha det. 1/3 kanske...?
Anna; bra till spagetti av grönsaksspiraler också!
Mian; liite mer spännande!

MÅ Gott sa...

Himmel så gott! Det vattnas i munnen på mig. :)