söndag 31 juli 2011

Fröken Dills känsla för grönt - Skummig, iskall gurksoppa


Gurkorna prunkar. Första skörden av fina minislanggurkor kommer från J:s balkong.

En gång blev jag bjuden på iskyld gurksoppa på en picknick. Lite oväntat, men väldigt gott i sommarvärmen. Den soppan var mer som en tunn tsatsiki. Inte fel, men nu har jag utvecklat receptet lite.

Skummig, iskall gurksoppa, 4 pers

300 g gurka
1 vitlöksklyfta, grovhackad
2 msk hackad dill
1 tsk hackad färsk mynta
1/2 dl mycket kraftig kyckling- eller grönsaksfond
5 dl turkisk yoghurt
100 g bladspenat
isbitar
salt och vitpeppar
lite vitvinsvinäger
2 msk fin olivolja
(gurkörtsblommor för dekoration)

Kärna ur gurkan. Mixa ingredienserna och smaka av med salt, peppar och vinäger. Häll upp i kylda skålar och dekorera med gurkörtsblommor.

3 kommentarer:

Ann-Louise sa...

Låter verkligen friskt och gott! Vad tror du om att även ha i lite avokado...

Fröken Dill sa...

Fungerar säkert jättebra!
Tror fröken Dill

Mårtenssons kök sa...

Sparad!