tisdag 26 juli 2011

Tomatodlarskolan - uppbindning, toppning, gallring
Nu finns det gott om gröna tomater på mina plantor. Hittills har jag haft dem uppbundna på bambustavar, men häromveckan tog jag tag i det hela och band upp dem mot husets sydfasad. Snöret som utgår från en krok i väggen och fästs kring stammen och en av de lägre grenarna. Sedan är det bara att försiktigt snurra plantan runt.

Tomater som odlas utomhus måste toppas och bladgallras för att plantorna ska satsa på fruktsättning och påmogning. Låt ca 4-5 klasar vara kvar och toppa sedan med ett skarpt snett snitt ovan ett bladpar som är över den högsta klasen. Dåliga blad och blad som skuggar frukterna tas bort. Min barndoms trädgårdsmästare, Bertil lärde mig att man kan vara rätt tuff med att ta bort blad på tomater. När en klase börjar mogna det allra minsta tas alla blad under den bort.

Tomaterna behöver näring för att växa. Enklast är att täcka jorden med ett rejält lager gräsklipp. Svag flytande näring som ges i bevattningsvattnet är också bra, men här gäller det att hålla en balans eftersom för mycket näring gynnar bladväxt framför fruktsättning.

Nu är det bara att hoppas på sol och värme för det älskar tomater!

4 kommentarer:

Mamma Mimmi sa...

Åh, vad skönt att äntligen få bekräftelse på att jag inte är alldeles tokig när jag "skalperar" plantorna på nästan allt grönt ett par gånger på säsongen - senast idag! Känns tryggt att Bertil gjorde så! ;-)

Fröken Dill sa...

Just det, på dem bara! Plantorna alltså!
Hälsar fröken Dill som lekt med vild valp större delen av dagen

Liten & Stor sa...

Tack för tipset. Även här finns flera gröna tomater som tynger ner och jag "tjyvar" tomatplantorna så ofta jag kommer ihåg det - å njuter av den härliga doften från plantorna medan jag gör det!

Fröken Dill sa...

Doften av tomatblad ska dessutom verka avskräckande på flugor och myggor har jag hört.
Hälsningar från fröken Dill