Vilken härlig årstid!
Just nu blommar det stora körsbärsträdet utanför mitt köksfönster. Kaskader av vita skyar.
Jag funderar på vad man gör av ett knippe vita sparrisstjälkar sedan de mjälla knopparna ångats till räksallad. Och svaret är - sparrissoppa såklart!
Skummig sparrissoppa, 2 pers
2 shalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 knippe sparrisstjälkar
3 msk vitt vin
4 dl kycklingbuljong
1 dl grädde
salt, peppar och en nypa socker
Skala och hacka shalottenlök och vitlök. Fräs i smör utan att det tar färg, späd med vin och buljong. Lägg i sparrisstjälkarna. Koka tills de blivit mjuka. Ta upp stjälkarna. Låt svalna lite, skär längsgående snitt och skrapa loss det mjälla köttet på insidan. Lägg tillbaka sparrisköttet i kastrullen. Tillsätt grädde. Koka upp och mixa med stavmixer. Smaka av med kryddor. Ett jättegott tillbehör är olivoljefriterade salviablad!
1 kommentar:
låter gott!
Skicka en kommentar