söndag 1 mars 2009

Det godaste kryddsmöret!


Det händer att jag slår på stort och köper riktigt lyxigt oxkött. Några härliga skivor hängmörad, mörkt röd entrecot med insprängt fett t ex. Hutlöst dyrt, men en helt annan råvara än de trista, sega, ljusröda "normalentrecoterna". Nej, bättre att äta köttfärs och spara pengarna till den riktigt goda köttbiten.

Vad ska man då ha till sin lyxiga köttbit? Sallad och potatisgratäng förstås. Hemlagad bearnaise är alltid rätt, men som omväxling kan ett kryddsmör vara på sin plats. Kryddsmörens kryddsmör heter Café de Paris. Det innehåller en massa ingredienser, men blir otroligt gott. Om man saknar någon av kryddorna brukar det bli bra ändå.

Café de Paris kryddsmör
1/4 kg smör
1 äggula
Tomatpuré
Fransk senap
Finhackad gul lök
Finhackad persilja
Finhackad gräslök
Finhackad dill
Finhackad kapris
Mortlad grönpeppar
Timjan
Salvia
Dragon
Rosmarin
Riven vitlök
Worcestershiresås
Paprikapulver
Pressad citron

Mindre av: Curry, Fyra kryddor, Svart- och vitpeppar, Cayenne, Salt

Vispa rumsvarmt smör och äggula pösigt. Vispa i övriga ingredienser och smaka av. Spritsa kryddsmöret i snygga toppar eller lägg in som en rulle i plastfilm i kylen. Överblivet smör kan frysas och är även jättegott på mackan.

Ett litet tips till: När du steker din fina entrecot, använd en järnstekpanna som hettas upp rejält. "Kokta" entrecoter gör ingen glad. Allra bäst är att steka på gasspis där värmen kan regleras efftktivare. Peppra kan du göra innan stekningen, men salta efteråt.

2 kommentarer:

Jessica sa...

Det kryddsmöret lät otroligt gott, blir att spara receptet och använda när grillen kommit fram.

Fröken Dill sa...

Det passar finfint till en grillad biff eller varför inte några goda grillspett!

Hälsar fröekn Dill