torsdag 19 mars 2009

Bloggonese 2009


Mums, vilka goda köttfärssåser vi fick smaka igår. Andreas var verkligen en värdig vinnare! Mustig och god sås i traditionell stil. Det gillar vi.

Själv tyckte jag förstås att min egen sås var god, men jag hade gått lite för hårt fram med tryffeloljan och de soltorkade tomaterna. De mustiga tonerna av den kärleksfullt kokade oxsvansbuljongen blev kvävda. Och sedan är nog torkad oregano trots allt godare än färsk, även om den färska är snyggare. Synd också att jag inte har något redskap som kan mala färs. Den färdiga från affären är lite för finmald för att bli helt optimal i köttfärssås.

Ett superbra tips från Annika var att till och med en leverskeptiker som jag kan njuta av aningens kycklinglever i bolognesen. Jag gillade Annikas sås.

Förresten, ALLA såserna var jättegoda. Tänk att det kan bli sådan fantastisk variation på ett givet tema. Sedan är jag lite förvånad över att jag är en sådan traditionalist. Jag vill att köttfärssås ska smaka ungefär som den brukar. Smarriga rökiga eller varianter med citrustoner är ju jättegott, men det skulle nog smaka ännu bättre om jag inte hade förväntat mig en traditionell sås.

Oxsvansbuljong
Ett gäng oxsvansbitar
Ett par gula lökar
Några morötter, palsternackor och rotselleribitar
Bryn oxsvansar och kvartade gula lökar tills de är rätt mörka. (Det ska osa i hela köket , J ska bli vansinnig, katterna ska gömma sig och brandvarnaren ska börja tjuta!) Häll på rejält med kallt vatten. Koka upp och skumma av. Tillsätt morötter, palsternackor och rotselleri. Koka på låg värme med lock en hel dag. Späd med mer vatten om det behövs. Sila av buljongen och koka ihop denna till ett koncentrat på ett par deciliter.

Min bolognese
300 g hjortfärs
100 g fläskfärs
50 g pancetta
2 burkar mutti hela konserverade tomater
2 msk tomatpuré
2 gula lökar, hackade
1 morot, hackad
1 bit rotselleri (lite större än moroten), hackad
4 dl rött vin (jag tog en cotes de rhone)
3 dl hemkokt buljong
2 färska vitlöksklyftor
Salt, peppar, oregano
En nypa socker
(Ev LITE soltorkad tomat och tryffelolja)

Fräs morot och rotselleri i smör. Späd med buljong. Koka tills de mjuknar och mixa slätt med stavmixer.

Fräs löken i smör. Den kan få ta lite färg men får absolut inte brännas. Bryn färsen och pancettan i omgångar. Pannan ska vara het och man får inte ta för mycket i taget.

I en gryta läggs tomater, tomatpuré, rotsaksmix, lök, kött, vin och buljong. Koka någon timme. Späd med vatten om det behövs. Smaka av med kryddor och pressa i vitlöken i slutet av tillagningen.
Jättestort tack till Andreas med familj för den trevliga tillställningen! Och om ni undrar vem som åt upp alla snacksen och den goda tapenaden så erkänner jag mig skyldig...

5 kommentarer:

Lyxpiraya sa...

Utan oxsvans stannar köket!

Annika sa...

Håller med om att alla såser var goda. Och så ortoligt olika!
Kommer hålla fast vi min kycklinglever-rökt sidfläsk - kombo - men nästa gång behövs det mer tomat! Och något mer syra...

Pytte sa...

Önskar så intensivt att jag hade fått smaka era såser. Nästa gång, säger jag bara, nästa gång!

Kalasgott sa...

Din bolognese låter verkligen jättegod!!

Anna sa...

Ser verkligen ut att vara en trevlig köttfärskväll! Trevligt initiativ! Ha en trevlig lördag!
:-) //Anna