lördag 28 mars 2009

Kris och fiskfondue


Krisen har nått vår arbetsplats. Suck, vi vet ännu inga detaljer, men det fina gänget kommer med största sannolikhet att splittras.

Vad ska man då göra i dessa tider av oro och depp? Lite gladare blir man i alla fall av att äta fiskfondue med arbetskompisarna.

Lätt som en plätt. Skär fisk, t ex lax och sej i lagoma fonduebitar, skala räkor, skär röd paprika i bitar, skala shalottenlökar, rensa champinjoner och lägg allt i skålar. I fonduegrytan hälls vitt vin, hummer- och fiskfond och vatten. Det ska vara en kraftigt smakande buljong. Lite fransk dragon är gott i, men ta inte för mycket.

Rör ihop en majonäs. Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Äggulor blandas med lika mängd dijonsenap, smaklös rapsolja tillsätts först droppvis, under omrörning. Det ska vara ca 1 dl olja per äggula. Avsluta med några msk fin olivolja och smaka av med vit balsamvinäger. Blanda majonäsen med creme fraiche, ungefär lika stor mängd som majonäsen. Hälften av satsen kryddas med sambal oelek eller (ännu godare) chipotlepasta, vitlök, salt och peppar. Den andra hälften blandas med saffran som först mortlats med lite salt, fisk- och skaldjurskrydda från kvarn, salt och peppar.

Sedan är det bara att spetsa bitarna på fonduegafflar, koka i grytan, dippa i salt och nymald svartpeppar och äta med såserna. En matig grönsallad, gärna med finstrimlad fänkål och len avocado, fungerar bra till. Ett bra vin till är Foot of Africa.

Bilden är lånad. Vi var alltför upptagna av att dricka vin och prata så kameran kom inte fram.


Inga kommentarer: