Mulet igår, svinkallt idag, vintern tillbaka. Suck! Som jag längtar efter våren. Var är den någonstans??? För att pigga upp får man lysa upp tillvaron med färgglad mat. Den här rätten är inspirerad av Stockholms glass- och pastahus. När jag jobbade med en tidning under studietiden brukade vi ha kombinerade redaktionsmöten/luncher där. Man fick välja en hemlagad pastasort och en sås. Jag åt alltid den vansinnesgoda skaldjurssåsen. I originalet är det jätteräkor, men eftersom jag försöker undvika dessa av miljöskäl, valde jag en fryst skaldjursblandning och några extra räkor med skal istället. En färgglad och toppengod pasta till detta är förstås saffranspasta. När man gör pastadegen vispar man ner saffran mortlad med lite salt bland äggen. Sedan är det bara att knåda ihop med mjölet som vanligt, vila degen så länge man har tålamod och köra till fina tagliateller i pastamaskin. (Degvilandet går lättare om man smiter ner på kvarterskrogen och unnar sig ett glas vin!)
Skaldjurssås till pasta
3 shalottenlökar, hackade
10 cm purjolök, skivad
1 vitlöksklyfta
1 liten aubergin, tärnad
½ färsk fänkål, strimlad
1 paket blandade frysta skaldjur, tinade
15 räkor med skal
1 burk muttitomater
1 msk tomatpuré
1 skvätt hummerfond
Tabasco
Färsk dragon
Salt och peppar
Skala räkorna. Fräs skalen i lite smör. Späd med vatten och låt koka ca 20 minuter. Sila av räkbuljongen. Fräs lök och grönsaker i smör. Tillsätt tomat, tomatpuré, räkbuljong och fond. Låt koka ihop till lagom konsistens. Smaka av med kryddor, pressad vitlök och ev mer fond. Lägg tillsist i skaldjuren och låt dem bli varma. Servera med saffranspasta och nättkokta sockerärtor.
10 cm purjolök, skivad
1 vitlöksklyfta
1 liten aubergin, tärnad
½ färsk fänkål, strimlad
1 paket blandade frysta skaldjur, tinade
15 räkor med skal
1 burk muttitomater
1 msk tomatpuré
1 skvätt hummerfond
Tabasco
Färsk dragon
Salt och peppar
Skala räkorna. Fräs skalen i lite smör. Späd med vatten och låt koka ca 20 minuter. Sila av räkbuljongen. Fräs lök och grönsaker i smör. Tillsätt tomat, tomatpuré, räkbuljong och fond. Låt koka ihop till lagom konsistens. Smaka av med kryddor, pressad vitlök och ev mer fond. Lägg tillsist i skaldjuren och låt dem bli varma. Servera med saffranspasta och nättkokta sockerärtor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar