onsdag 27 februari 2008

Morotssoppa


Ibland förvandlas fröken Dills kök till ett matlab. Så var fallet igår då jag bestämt mig för att ta reda på vilken av de olika morotssoppor som jag brukar laga som är godast.

Tävlande soppa nr 1 var Morotsbuljong från Marcus Samuelssons bok ”Middagstips”. Markus föreslår att man ska servera buljongen till hälleflundra, men jag brukar använda soppan mer som en vardagsrätt och servera den med t ex ett kycklingspett.

Tävlande soppa nr 2 är lite matigare eftersom den även innehåller potatis.

Marcus morotsbuljong
För exakt recept får ni konsultera Markus utmärkta bok, men för den som vill experimentera själv kan jag avslöja att man rostar morot i bitar, grovhackad sharlottenlök, vitlök och ingefära i ugn. Grönsakerna läggs i kycklingbuljong och mixas. Ginger ale och lite creme fraiche tillsätts och det hela smakas av med pressad citron.

För spetten brukar jag trä jämnstora bitar av kycklingfilé på spett. Pensla på citronolivolja och krydda med citronpeppar, salt och chiliflakes. Stek spetten i panna eller grilla i ugn. Om soppan serveras i en kopp ställs spettet i, om den serveras i en tallrik ska spetten vara lite längre så att de kan läggas kvärs över tallrikskanten.

Morotssoppa 2 (2-3 personer)
2 stora morötter
1 potatis
1 liten gul lök
6 dl grönsaksbuljong
1 vitlöksklyfta
1 tumsor bit ingäfära
Färsk chili (mängden beror på hur stark den är)
Pressad saft från 1 stor apelsin

Skär morötter, potatis och lök i bitar. Fräs i lite olja och häll sedan på buljongen. Låt koka tills grönakerna börjar bli mjuka. Sista minuterna får finhackad vitlök, ingefära och chili koka med. Mixa soppan och blanda i apelsinsaften. Späd ev till önskad konsistens. Servera soppan toppad med en klick turkisk youghurt, sweet chilisås och en kvist färsk koriander.

Hur blev nu resultatet av testet, vilken soppa var godast?
Svaret är att det beror på. Marcus variant är kanske lite lättare, syrligare och elegantare medan Morotssoppa 2 är fylligare och rundare i smaken, med ett gott bett av chilin. Överhuvudtaget tycker jag att det är imponerande att man kan laga så otroligt goda soppor på en så enkel råvara som morot.

måndag 25 februari 2008

Thaifisk


Som kontrast till den gräddiga fiskgratängen i fredags ville jag laga något lätt, asiatiskt av den sejfilé som fanns kvar.

Thaifisk i foliepaket
Ca 100 g sejfilé per person
2-3 skivor aubergin per person
Tunnskuren sharlottenlök
Rivet skal och saft av lime
Finhackad ingefära
Fisksås
Tunna strimlor/bitar av chili
Hackad färsk koriander
Kaffirlimeblad
Peppar

Stek auberginskivorna i lite olja tills de blir mjuka. Varje portion görs på ett ark av aluminiumfolie. Mitt på detta bottnar men med auberginen. På denna läggs sharlottenlök med fiskbitarna på. De andra ingredienserna hälls/läggs ovanpå fisken. Förslut foliepaketet och grädda i ugn 200 grader i 15 minuter. Det doftar gudomligt när man öppnar paketen!

Vi åt jasminris och en suverän thaisallad till. Till maten drack vi varsin thailändsk öl, Singha.

Thaisallad
Grönsallad
Kuber av mango
Skivor av avocado
Några klyftade cocktailtomater
Gurka i bitar
Finhackad sharlottenlök

Dressingen görs på fisksås, pressad lime och socker som rörs ihop. Smaka av så att det blir en bra balans. Det ska vara ungefär lika mycket fisksås som lime och tillräckligt med socker för att det ska bli ordentligt sött. Hackad koriander och finhackad chili läggs i.

Tapas-kväll


I lördags passade J och jag på att blöta upp oss i bubbelpool och bastu på SPA i Södertälje. Massage fick vi också. När vi kom hem kände vi oss som nya människor!

J hade köpt filmen Råttatouille och vi insåg att det gällde att fixa lite god plockmat för en filmkväll med gourmet-tema. Vi hade en hel del råvaror att välja på och så här blev menyn:

Tapaskväll
Choritzokorv i skivor
Kalamataoliver
Stekta vitlöksmarinerade champinjoner
Fänkålssalllad med granatäpplekärnor
Brässerade skärbönor med sardeller
Kronärtskocksröra som man dippade bitar av lyxknäckebröd i
Lammfärsbullar i tomatsås
Tomatsallad med lök och basilika
Laxspett
Grönsallad

På bilden syns en del av godsakerna.
Jag fick mitt favoritvin, riojan Montecillio till maten och J valde sin älsklingsöl, Zlatopramen.

Stekta vitlöksmarinerade champinjoner
Kvarta eller skiva shampinjoner och stek i lite olivolja. Lägg dem i en dressing med olivolja, pressad citron, pressad vitlök, finhackad sharlottenlök, italiensk salladskrydda och hackad persilja.

Fänkålssalllad med granatäpplekärnor
Skiva fänkål mycket fint. Strö över hackad sharlottenlök och häll på en dressing med olivolja, pressad citron, svartpeppar, salt och dill. Toppa salladen med granatäpplekärnor.

Brässerade skärbönor med sardeller
Rensa bönorna och skär dem i bitar. Fräs finhackad sharlottenlök i en panna, tillsätt ett par sardeller. Lägg i bönorna och låt dem fräsa en liten stund. Späd med vitt vin. Krydda med salt och peppar.

Kronärtskocksröra
Mixa kronärtskocksbottnar med vitlök, olivolja, ett par sardeller, pressad citron och salt och peppar. Ev kan man tillsätta lite gräddfil eller creme fraiche för krämigare konsistens.

Lammfärsbullar
Finhacka gul lök. Blanda löken med lammfärs och en äggula. Tillsätt rivet citronskal, pressad vitlök, timjan och salt och peppar. Forma stora köttbullar och stek i olivolja.

Laxspett
Trä laxbitar på spett. Pensla med olivolja. Strö på finrivet skal av lime och droppa limesaft över spetten. Fisk- och skaldjurskrydda från kvarn mals över spetten innan de steks i en ganska het panna.

söndag 24 februari 2008

Fiskgratäng


I fredags kom årstidernas fisklåda med fin-fin sejfilé. Jag hade också gjort en extrabeställning av en grönsakslåda. Grönsakerna var fina men lite väl i övermognaste laget. Kanske är det så att ekologiska grönsaker håller sämre än konventionellt odlade?

Sej är en god fisk men den kan bli lite grå som tillagad och passar därför bra i en fiskgratäng, t ex en variant med lite fransk inspiration. Ibland kan jag bli väldigt sugen på mat som innehåller potatismos, lite grädde och smör. Kanske inte helt i linje med alla hälsoråd, men jag tror inte att det är så farligt om man inte äter det varje dag.

Fiskgratäng för två hungriga

Potatismos som görs med pressad kokt potatis, mjölk, lite smör och kryddas med salt, herbamare, vitpeppar, salt och lite riven muskot

Vinsås - 1 msk tomatpuré och 1 1/2 dl vin får koka ihop med 2 dl grädde och 2 dl fislbuljong. Red med 2 msk idealmjöl. Det ska bli ca 4 dl sås. Smaka av med vitpeppar och ev salt och hackad dill.

2 sharlottenlökar, 5 champinjoner och 2 tomater hackas och fräses i en panna. Krydda med salt och vitpeppar.

Smörj en form. Spritsa eller klicka moset längs kanterna. Lägg fiskfiléerna, ca 300 g, i botten med grönsakshacket över. Häll på såsen.

Grädda i 250 graders ugn i ca 15-20 minuter.
Jag gjorde mina gratänger i fina portionsformar från Ikea.

Vi drack ett gott vitt rieslingvin till.

tisdag 19 februari 2008

Återuppstånden...


Det har varit ett par väldigt nästäppta och snörvliga dagar för J och mig på sistonde. Helt otroligt hur en vanlig förkylning kan förstöra ens fömåga att känna smaker! Igår var vi båda lite piggare och då blev det en värmande fisksoppa till middag.

Fisksoppa med saffran
1 gul lök
1/2 liten purjo
1 liten fänkål
1 morot
1 klyfta vitlök
Ca 6 dl fiskbuljong (jag fyndade en hemkokt skaldjursbuljong i frysen - se tips nedan)
1 dl vitt vin
1 kuvert saffran
Salt, pappar och fisk- och skaldjurskrydda från kvarn
1 stor skiva lax
Fiskfilé av vit fisk, jag tog två vitlingfiléer från frysen
Skär grönsakerna i bitar. Finhacka vitlöken. Fräs vitlök i olivolja, tillsätt grönsaker och låt det hela fräsa några minuter utan att det tar färg. Häll på buljong, vin och saffran. Smaka av med kryddor. Koka tills grönsakerna blir lite mjuka men ändå har spänst kvar. Skär fisken i lagom bitar. Tillsätt dessa, låt soppan sjuda tills fisken är nätt och jämnt färdig. (Överkokt fisk är inte gott!) Servera med aioli eller vitlöks-crème fraiche.

Tips på skaldjursbuljong
När jag äter skaldjur som t ex hummer, krabba, havskräftor eller räkor brukar jag spara skalen. Dessa kokas sedan en halvtimme, timme i fiskbuljong från tärning. Om buljongen inte ska ätas genast är den bra att ha på lut i frysen.

fredag 15 februari 2008

Alla hjärtans dag


Ja, Valentindagen är en fånig högtid, älskad bara av handlarna. Men fröken Dill är bra på att ta vara på ALLA tillfällen att sätta guldkant på tillvaron. Och efter många år som singel är det helt fantastiskt att ha en J att fira tillsammans med. (Vill minnas att jag förra årets 14 februari irrade runt på Clas Ohlson i fåfängt hopp om att i alla fall få se några personer tillhörande det manliga släktet... och kanske få hjälp att hitta den rätta sladden till mitt bredband.)

Igår lagade J och jag maten tillsammans och för en gångs skull skedde det efter recept. Jag hade gått och suktat efter att få laga japaninspirerad Tonfisk med sobanudel-sallad enligt ett recept i senaste Elle mat och vin. Nu blev det äntligen av och det blev suverät gott. Rätten blev dessutom nästan lika vacker som på bilden i tidningen, vilket tyvärr inte syns på mitt foto. Det är hopplöst att ta fina matbilder utan tillgång på ljus.

Dressingen med sesamolja, citron, japansk soya, socker, mirinvin, salt och peppar var verkligen en hit. Det är viktigt att inte ta död på tonfisken. Den ska vara en kort, kort stund i en väldigt varm stekpanna.

Efter salladen drack vi ett amaronevin, Amarone della Valpolicella classico 2003. Det var gott, men jag skulle hellre satsa på Tommasi och spara en dryg hundralapp. Till vinet åt vi en fantastisk speciallagrad cheddar.

torsdag 14 februari 2008

Vardagsmiddag



Det finns vissa maträtter som alltid är goda. En sådan är spagetti carbonara. Och då ska det vara en "torr" variant med äggula på toppen tycker jag. Inte en massa gräddiga såser. Och osten ska vara en smakrik parmesan av god kvalitet. Nymald svartpeppar är också ett krav.

Det allra godaste köttet till carbonara tycker jag är italiensk pancetta. Igår fick det bli en liten kompromiss, men jägarbacon var helt OK.

Till pastan blev det en sallad baserad på gröna blad och halverade cocktailtomater. Egentligen är det inte säsong för salladsblad och tomater, men ibland får man göra undantag.

En enkel efterätt svänger man ihop på någon minut. Skala och halvera bananer på längden. Lägg dem i en smord ungsform. Strössla på ett par matskedar strösocker och ringla över lite sirap. Grädda 15-20 minuter i 200 graders ugn. Servera med vanlijglass.

onsdag 13 februari 2008

Kycklingmiddag + fruktsallad


Igår fick jag tillfälle att laga italienskt, inspirerad av ett recept som jag haft länge, men aldrig provat. Här är det i min egen version:

Pollo alla cacciatora
Kyckling med kapris och oliver från Umbrien

1 kyckling
1 tsk färsk rosmarin
2 klyftor vitlök
6 pepparkorn
1 dl olivolja
salt
saft och skal av en stor citron
3 msk tomatpuré
2 dl torrt, oekat vitt vin
4 sardellfiléer
1 1/2 dl svarta oliver
4 msk kapris
1 knippa bladpersilja
Kycklingfond på flaska, salt och peppar

Stycka kycklingen i delar. Stöt rosmarin, vitlök och pepparkorn i mortel. Blanda med 2 msk olivolja, salt och rivet citronskal. Gnid in kycklingen med blandningen och låt marinera minst 30 minuter.
Hetta upp olivolja i en stekgryta, bryn kycklingbitarna runt om.
Häll i vin, tomatpure och citronsaft samt en skvätt kycklingfond. Rör om. Sätt på lock och sjud i 15-20 minuter.
Hacka sardellerna. Rör ner tillsammans med oliver och kapris och sjud ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellet extra kycklingfond. Strö finhackad persilja över.

Mina foton blir uslare än uslast utan naturligt ljus, därför blev inte kycklet förevigat. Men jag lyckades i alla fall fota efterrätten i dagsljus.

Fruktsallad är en jättebra efterätt. Jag har nästan alltid apelsin, banan, äpple och päron i min. Ibland använder jag också lite lyxigare frukter som t ex papaya och passionsfrukt.

Min fruktsallad

Frukter, minst 3 sorter skurna i bitar
1/2 dl sockerlag (alt 1/2 dl fruktsoda eller dyl, alt ett par msk apelsinlikör)
En näve hasselnötter
Kardemummapulver
Blanda fruktbitarna. Grovhacka nötterna och rosta i medelvarm, torr stekpanna. Blanda sockerlag med kardemumma och häll över frukten. Strössla till sist över nöthacket. Servera med vaniljglass eller turkisk yoghurt med flytande honung ringlad över.

tisdag 12 februari 2008

Hängmörad lövbiff


Jag steker min lövbiff i glödhet panna. Snabbt och bara på ena sidan eftersom den annars på nolltid kan förvandlas till en skosula. Salt och svartpeppar på biffen. J lägger illstark salami och en skiva ost i sin lövbiff och fäster med en tandpetare innan den steks enligt ovan.

Till våra biffar äter vi bakad potatis, pepparrots-crème fraiche och en salsa enligt nedan.

Tomat och avocadosalsa
2 hackade tomater
1 hackad avodado
1 liten finhackad sharlottenlök
1 liten finhackad vitlöksklyfta
1/2 pressad lime
Hackad färsk koriander
Salt, peppar
Rör ihop ingredienserna. Eventuellt kan man vänta med avocadon. De andra ingredienserna blandas och sedan får salsan stå till sig någon timme så att smakerna gifter sig med varandra. Lite hackad chili kan också vara gott att ha i.


Vilken lövbiff blev godast? Båda var goda på sitt vis, men J:s variant hade klarat sig fint även utan pepparrots-crème fraiche.


Jag har föresten en liten undring till de som tillverkar pepparrot på burk. Förr var den så aromatisk och illstark så att ögonen tåras. Numera smakar den inte så mycket. Det blir antagligen godare med färskriven pepparrot, men då måste man hitta sådan av god kvalitet, inte de ledsna bruna bitar som finns i min butik.

söndag 10 februari 2008

Vitling



Äntligen var det dags att äta hemma igen. Vitlingfilé från Årstidernas låda stod på menyn. Firren panerades i lite rågmjöl, salt, peppar och stektes i panna med smör. Som tillbehör åt J och jag rotsakspytt, en yoghurtsås med sardeller och kapris samt en squash- och gurksallad.

Rotsakspytt
Fint tärnad sharlottenlök, jordärtskocka, morot, palsternacka och potatis råsteks i smör och kryddas med salt och peppar

Yoghurtsås
2 dl turkisk yoghurt
5 sardellfiléer
2 msk kapris
Pressad citron
Salt och peppar
Hacka sardeller och kapris fint. Blanda ihop ingredienserna och smaka av med citron, salt och peppar.

Squash- och gurksallad
Squash och gurka strimlas fint på längden. Använd en potatisskalare. Finhackad sharlottenlök strösslas över. Dressingen blandas på 2 delar smaklös rapsolja, 1 del risvinäger och smaksätts med lite honung, senap, chiliflakes, salt och peppar.

Mässa i stan... eller hur man äter sig mätt på snittar...


Nej, fröken Dill har inte gått under jorden!

Däremot har det varit en branschmässa i stan och en hel del aktiviteter i samband med det. Fröken Dills kök har alltså stått tomt ett tag, men en del av mäss-aktiviteterna innefattade mat och dryck.
Det startade bra med champagneprovning. Två champagner av lite mindre kända märken testades. Den ena var helt i min smak - Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Reservée. Stram, brödig och elegant med fina mineraltoner.

På rödvinsfronten fick vi bl a ett alldeles väldigt gott vin som finns på Systembolaget (beställningssortimentet). Kaiken kommer från Argentina och innehåller druvan Malbec. Jag kommer definitivt att köpa det igen!

Ett av mingelställena bjöd på en särdeles äcklig drink baserad på Absolut Pear (man kunde få den i kombination med antlingen ginger ale eller sprite + lime). Jag är inte förtjust i de trendiga smaksatta vodkorna. Särskilt inte en som smakar Piggelin. Men baren var snyggt designad.
På matfronten har det blivit många olika snittar. Snittar är gott och man kan äta dem utan bestick. Vinnande snitt var baguetteskiva med lite hemlagad sås av majonästyp och en bit marinerad kronärtskocka inlindad i parmaskinka. Västerbottenpajer med klickar av löjrom var inte heller så dumt.

Förra årets snitt-standard är trots allt oöverträffad. Då hade vi blivit inbjudna av en kökstillverkare att äta snittar tillverkade av Markus Aujalay. Vad jag minns var det små varma krustader med gratinerad svampstuvning, halvsoltorkad cocktailtomat med basilika på getoströra på crostini, löjrom på pumpernickel och liten kopp gaspazo med marinerade räkor i, allt dekorerat med skivade rädisor och utströdd gräslök. Mums!

Jag är imponerad över att party-konditionen höll för tre utekvällar i rad. Särskilt som den sista innebar dansande halva natten. Nu är fröken Dill egentligen inte någon nattsuddare, men i brist på egen familj har hon hittat andra sätt att roa sig. Fast snart börjar odlingsäsongen. Då byts festblåsan mot jord under naglarna!

tisdag 5 februari 2008

Om gravlax... Igen...


Gravad lax är också gott att halstra, antingen över glöd eller i en het stekpanna. J:s variant av gravlaxsås fungerar fint till.

J:s gravlaxsås
Graveleijs senap
Smaklös olja
Gräddfil
Hackad dill

Senapen rörs med oljan. Gräddfil tillsätts och dill rörs ner. J var osäker på proportionerna men med lite matlagningsvana bör det gå bra att prova sig fram.

Vi åt vår lax med en god sallad. Rucolasallad, tomatklyftor, vitkålsstrimlor, gurkbitar, avokado och lite finhackad lök. Dressing med olivolja, vit balsamvinägercreme med citronsmak, grekisk salladskrydda, salt och svartpeppar.

Nu är det snart dags för blåmögelost med portvin (Churchill´s late bottled vintage port 2001). Härligt. En tradition hemma hos mina föräldrar är en ostbit och ett glas starkvin, oftast sherry frampå kvällskvisten. En mycket god tradition som jag gärna håller mig till, särskilt om jag får sällskap.

Pasta Basta


Igår var det en alldeles vanlig vardagskväll, men för en gångs skull var det flera spännande program på TV. Alltså behövdes en enkel god middag som snabbt blev klar.

Inspirerad av min mamma lagade jag en pastapanna. Det är en utmärkt ”man-tager-vad-man haver-rätt” och den kan varieras i det oändliga.

Pastapanna
Pasta i någon kompakt form, typ fusilli eller gnocchi kokas al dente och spolas i kallt vatten. Hackad vitlök läggs i olivolja i en medelvarm stekpanna tills den precis börjar ta färg. Resten av tillbehören, i hackad form, läggs i och fräses efterhand. Igår hade jag: rödlök, soltorkad tomat, champinjoner, röd paprika samt en väldigt god urstark italiensk salami i tunna skivor. Tänk på att inte ta död på ingredienserna genom att tillaga dem för länge. De ska ha lite spänst kvar även när rätten är färdig. Pastan tillsätts. Om man vill ha det hela lite krämigare kan man lägga i några matskedar crème fraiche. På slutet åker hackad färsk tomat och gärna lite avocado i pannan. Salta och peppra, strö färsk basilika och parmesan över rätten.

måndag 4 februari 2008

Roger Rabbit!!!


Under kvällen piggnade J till från sin efterhängsna förkylning och testade att blanda den egenkomponerade drinken ”Roger Rabbit” – morotsjuice och vodka. Den blev riktigt äcklig! Jag gillar morötter, men morotsjuice är inte gott och tillsammans med vodka blir den verkligen inte godare.

Helgluncher




I helgen åt vi två väldigt goda luncher. Jag hade fått en fin bit pumpa av en arbetskompis. Tänk att något som odlades i somras fortfarande kan vara så fräscht! Jag brukar använda pumpa på lite olika sätt, men allra godast tycker jag nästan att den är som soppa. När jag var på Gotland en senhöst för några år sedan fick vi en helt fantastisk pumpasoppa på Gumbalde golfklubb. (Nej jag spelar inte golf.) Jag fick veta ungefär hur soppan var gjord och brukar göra något liknande så här:

Pumpasoppa
1 klyfta pumpa, 1 sharlottenlök, 1/3 purjo (det vita), 1 liten bit rotselleri, 1 potatis och 1 palsternacka skalas och skärs i bitar och fräses i smör utan att det tar färg. 6 dl kycklingfond hälls på och så får det hela koka tills det är mjukt. Soppan mixas, 1 dl vitt oekat vin och 1 dl vispgrädde hälls i. Späd med vatten om det blir för tjockt. Smaka av med salt och peppar, eventuellt mer vin och kycklingfond. Servera med tryffelolja ringlad över.

På Gotland fick den goda soppan sällskap av grillad kycklingfilé på ett spett, men i lördags hade vi en annan rätt vid sidan av istället.


Jag har verkligen kommit igång med att läsa andras matbloggar och då hittade jag det här tipset på Svartrötter Gremolata:
http://sisterfood.blogspot.com/2007/12/svartrtter-gremolata.html
Tack snälla, det var jättegott!

På söndagen tog jag fram gravad lax från frysen. Det är lätt att grava lax och det blir väldigt mycket godare än den färdigköpta. För att inte tala om vilken skillnad det är på hemlagad och färdigköpt gravlaxsås!

Gravad lax
1 kg laxfilé från den tjocka delen av firren skärs i 2 bitar. 3 msk salt, 4 msk socker och 2 tsk grov- och nymalen vitpeppar blandas och fördelas på köttsidorna av laxen. Laxbitarna läggs ihop, med köttsidan inåt och 1 dl hackad färsk dill mellan. Paketet läggs i en plastpåse och får stå i kylskåp med en tyngd över i 2 dygn. Vänd påsen ett par gånger. När gravningen är klar skrapas laxbitarna av, förpackas i plast och fryses i minst två dygn.

Gravlaxsås
½ dl svensk senap (typ Slotts original) rörs med 1 msk socker. 1 dl smaklös olja rörs i, från början droppvis. Såsen smaksätts med ½ tsk salt, nymald vitpeppar, ½ msk vinäger och 1 dl hackad dill.

Vi åt gravlaxen i tunna skivor med sin sås på frasiga, smörstekta brödbitar.

fredag 1 februari 2008

Kycklingsoppa


J mår fortfarande inget vidare, men igår fick vi i alla fall en god kycklingsoppa. Jag använder nästan alltid ett gammalt recept från mejeriernas
"Soppboken" när jag gör kycklingsoppa.
”Indonesisk kycklingoppa” kallas den, men jag betvivlar att de använder mjölkprodukter i Indonesien. God är soppan i alla fall.
Recept
6 dl hönsbuljong
1/2 kyckling
1 lagerblad
1 scharlottenlök
1-2 msk smör
2 tsk curry
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 tsk paprikapulver
svartpeppar
1-2 klyftor vitlök
Koka upp buljonen. Lägg i kycklinghalvan. Låt den koka ca 20 minuter tillsammans med lagerbladet.
Skala och finhacka löken. Fräs den i smör. Låt curryn fräsa med någon minut.
Ta upp kycklingen. Ta bort skinn och ben. Skär köttet i mindre bitar.
Blanda lökfräs och buljong. Vispa samman mjöl och mjölk. Rör ner. Tillsätt grädden. Låt koka 3-5 minuter. Smaksätt soppan med peppar och vitlök. Lägg i kycklingköttet. Låt soppan få ett uppkok.


Jag brukar använda en kyckling där jag tagit bort filéer och lår (sparas till annat).För att få en mustigare buljong kokar jag kycklingbenen en extra stund (efter att köttet tagits bort). Sedan kyler jag buljongen och tar bort fettet som lägger sig överst (smakar inte så gott). Iställer för sharlottenlök, som är god men lite för mesig för den här smakrika rätten, tar jag en gul lök. Jag brukar använda hälften ”vanlig curry” och hälften stark indisk curry och sedan smakar jag av på slutet och skvätter vid behov i lite extra kycklingfond från flaska och kanske lite mer curry.

Till soppan fick vi hembakat bröd med västerbottenost och en skål grönsaksstavar: morot, squasch, blomkål och broccoli som dippades i en hemblandad dipp.