torsdag 31 januari 2019

Lasagne på högrev med hemgjord pasta

Godaste matlådan!

Lasagne med egengjord pasta har jag nog faktiskt aldrig tidigare gjort. Det blev fantastiskt gott. En helt annan konsistens jämfört med färdiga plattor.

Lagning av rätten kräver dock en liten varning. Det tar låååång tid och är ganska mycket jobb att laga en lasagne på högrevsfärs från grunden. Dela upp arbetet på flera dagar eller se till att ha gott om tid t ex på helgen annars riskerar du att stupa på målsnöret och helt utmattad tvingas släpa dig iväg och köpa nöd-snabbmat, medan lasagnen bara är halvklar. Å andra sidan blir rätten bara godare av att stå i kylen några dagar och den går utmärkt att frysa in. Den perfekta matlådematen alltså!

Med det sagt så kan jag verkligen rekommendera alla som gillar matlagning att ge sig på en riktig slowfoodlasagne.


Lasagne med högrevsfärs från grunden, 8 port

köttfärssås:
3 lökar
5 vitlöksklyftor
1 stor morot
1/2 rotselleri
smör att steka i
500 g högrevsfärs (helst egenmald)
1 dl tomatpuré
2 burkar konserverade tomater
3 dl rött oekat vin
1 grönsaksbuljongtärning
ca 3 msk kalvfondskoncentrat
1/2 dl mortlad torkad svamp
torkad oregano
salt och svartpeppar
ev en nypa socker

bechamelsås:
4 msk smör
5 msk vetemjöl
1 liter röd mjölk
salt och vitpeppar
muskotnöt

2 stora ägg
ca 100 g durumvetemjöl
ca 100-150 g vetemjöl
ev lite vatten

5 dl riven lagrad ost

olivolja att smörja formen med


Skala och hacka lök, vitlök, morot och rotselleri. Hetta upp smör i en stekpanna och börja med att steka lök och vitlök. Håll värmen relativt låg och låt steka långsamt minst 20 minuter, gärna längre. Långstekt lök ger så mycket smak. Lägg över löken i en gryta och bryn morot och rotselleri en stund i stekpannan. Bryn sedan färsen i omgångar på hög värme. Sänk värmen lite på slutet och låt tomatpurén steka med. Lägg över kött och tomatpuré i grytan. Glöm inte att vispa ur stekpannan med lite vatten för att få med allt det goda.

Häll i tomater, vin, buljong och torkad svamp i grytan. Koka upp och låt koka långsamt under lock minst en timme, helst tre. Rör om då och då och späd med vatten om det behövs. Smaka av med ev mer fondkoncentrat, salt, peppar, ev socker och oregano. Jag vill ha mycket oregano i min sås, men det är en smaksak.

Bechamel: Smält smöret. Sikta i mjölet och vispa ner. Under värmning och vispning häll ner mjölken lite i taget. Låt såsen koka långsamt några minuter under vispning. Smaka av med salt, vitpeppar och mycket muskotnöt som du river fint på ett rivjärn.

Häll ut mjölet i en hög på ett bakbord. Gör en grop i mitten och tillsätt äggen. Blanda och knåda ihop pastadegen. Ev behövs mer mjöl, ev lite vatten. Degen ska vara så fast den kan bli utan att smula. Slå plast om degen och låt den vila i minst en halvtimme.

Kör i pastamaskin. Klipp ut lagom lasagneplattor och lägg på plastfolie. Koka upp saltat vatten i en och låt varje platta förkoka 30 sekunder.

Smörj lasagneformen/formarna med olivolja. Bottna med ett lager köttfärssås som täcks med första lagret plattor. Varva med köttfärssås, bechamel och plattor. Topplagret ska vara plattor med enbart bechamel ovanpå. Fördela den rivna osten.

Grädda lasagnen i 200 graders värme 30-40 minuter.


2 kommentarer:

Katinkas Kitchen sa...

Men ah hur läckert gott och alldeles underbart låter det här..! Både omsorgsfullt lagad köttfärssås enligt konstens alla regler - och hemgjorda pastaplattor! Jag kommer gärna på middag nästa gång du gör det! :) Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Fröken Dill sa...

Välkommen!