tisdag 29 januari 2019

Som i Marocko hemma framför kakelugnen


Den goda tomatsalladen som vi lagade till trettonrättersmiddagen äts i Marocko ofta till kolgrillade lammfärsspett.

Det funkar alldeles utmärkt att grilla även på vintern. Vi gör det ofta i vår kakelugn. Häromdagen åts spetten och tomatsalladen med en enkel vitlöks/yoghurtsås och bulgursallad med pressad citron, olivolja och en massa hackade örter.


Lammfärsspett, 4 port

500 g lammfärs
1 stor lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk hel spiskummin
1 tsk salt
nymald svartpeppar
skalet från 1/2 citron
1/2 dl mycket finhackad persilja
rapsolja

Lägg träspett i blöt.

Rosta spiskummin i en torr stekpanna tills den börjar få färg och dofta gott. Mortla. Skala och hacka lök och vitlök mycket, mycket fint fint. Blanda alla ingredienser med lammfärsen.

Forma av långa bollar och trä upp på spetten. Pensla med olja.

Grilla, gärna over kolglöd tills spetten får fin färg och är nätt färdiga igenom. Man kan också ge spetten stekyta i en het stekpanna och låta dem gå färdigt i ugnen.


Inga kommentarer: