tisdag 22 januari 2019

Italienska köttbullar i tomatsås


I helgen köpte vi en bit fin högrev som J malde till färs. Jag var så himla sugen på ett göra egna köttbullar.

Först ut var stora italienska, fyllda med mozzarella som serverades i långkokt tomatsås till nykokt spagetti.

Normalt brukar jag ha en skvätt vin eller balsamvinäger i min tomatsås vilket ger ett fint smakdjup. Nu hade jag en tanke att själva köttbullarna skulle få glänsa lite mer med en något lättare, renare tomatsås.


Italienska köttbullar i tomatsås, 4 port

1/2 kg finmald högrevsfärs
1 ägg
1 dl mjölk
2 msk skorpmjöl
1 små gula lökar
1 vitlöksklyfta
5 soltorkade tomater i olja
1 tsk salt
1 msk koncentrerad kalvfond
nymald svartpeppar
oregano
timjan
1/2 kruka färsk persilja (eller motsvarande mängd fryst)
1/2 kruka färsk basilika
1 paket mozzarella
2 msk smör

tomatsås:
2 burkar hela konserverade tomater (helst Mutti, eller annat kvalitetsmärke)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 msk olivolja
1 grönsaksbuljongtärning
salt och svartpeppar

övrigt:
4 portioner spagetti, färsk parmesan, färska basilikablad


Blanda ägg mjölk och skorpmjöl i en bunke. Låt stå och svälla i ca en halvtimme.

Skala och hacka lök och vitlök till tomatsåsen. Fräs långsamt i olivolja i en emaljerad gryta eller tjockbottnad kastrull. Löken ska bli mjuk, men inte ta färg. Låt tomatpurén fräsa med sista minuterna.

Häll i konserverade tomater och buljongtärning. Koka långsamt minst en timme, gärna mer. Späd med vatten om det blir för tjockt. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Kanske behövs en liten nypa socker?

Skala och finfinhacka löken och de soltorkade tomaterna till köttbullarna. Blanda äggsmet, färs och lök. Pressa i vitlöken, salta, peppra, tillsätt kalvfond, oregano, timjan och finfinhackad persilja och färsk basilika.

Provstek en liten bit av smeten och stäm av kryddningen.

Skär mozzarellan i bitar. Blöt händerna i kallt vatten. Forma stora köttbullar och tryck in en bit mozzarella i mitten på varje.

Stek köttbullarna i omgångar i smöret. Tänk på att inte ha för hög värme. Köttbullarna ska  bli färdiga rakt igenom utan att få för mycket färg på utsidan.

Lägg köttbullarna i tomatsåsen och låt dem koka med några minuter.

Servera till nykokt spagetti med färskriven parmesan och basilikablad.


Inga kommentarer: