torsdag 24 januari 2008

Thai!


Igår blev jag så vansinnigt sugen på thaimat. De thai-ländska smakerna är verkligen fan-tastiska. Vilken hit när krogen Koh Pahngan öppnade på 90-talet och vilka kulinariska upplevelser maten i Bangkok bjöd på när jag var där några år senare! Illande starkt, men samtidigt väldigt gott.

Nu finns ju många bra thai-krogar i Stockholm och turligt nog så är det relativt lätt att laga thailändskt på egen hand.

Hemma i lägenheten fanns igår färsk koriander, chili, grön currypasta och citrongräs. Jag tog en tur förbi den asiatiska affären i Söderhallarna och kompletterade med kaffirlimeblad, kokosmjölk och chilipasta.

På menyn stod Tom Yam Koong och en Grön kycklingcurry med ris.

Så här gjorde jag:

Tom Yam Koong
Citrongräs i 2 cm bitar och 5 kaffirlimeblad kokades några minuter i kycklingbuljong (lagom för 2 portioner). Fisksås, ca 1 msk, 1/2 pressad citron, lite finhackad thaichili och chilipasta tillsattes. Tillslut la jag i kvartade champinjoner och råa räkor och så fick rätten koka tills räkorna var precis färdiga. Det hela överströsslades med hackad färsk koriander. För att få lagom mängder av smaksättare får man nästan smaka av. Den här rätten bygger på balans mellan syrligt, starkt, sött, mustigt och umami.

Grön kycklingcurry
Ett par msk grön curry frästes i olja. 1 burk kokosmjölk, 1/2 tsk socker, en skvätt kycklingfond och 1 msk fisksås tillsattes. 2 stora kycklingfiléer i bitar får koka i såsen tills de är precis färdiga. I sista minuten tillsätts någon dl gröna ärtor. Man kan också ha auberginebitar eller bambuskott i om man vill få det hela lite matigare. Serveras med jasminris. Det är inte världens vackraste rätt - såsen är lite vit/grön/grå - men det är väldigt gott.

Inga kommentarer: