måndag 21 januari 2008

Fonduekväll


Jag ville göra något gott och mysigt till J och mig i helgen. Kom på att det är säsong för fondue. Jag brukar göra fondue med
t ex bitar av biff och fläskfilé, champinjoner och paprikor. De spetsas på fonduegafflar (MINST 2 per person, var jag och J överrens om) och kokas i en stark buljong (grönsaks- och mörk ox) med tunnskivad gul lök och någon deciliter sherry eller madeira. När bitarna är färdiga doppas de i lite flingsalt och grovmalen svartpeppar och äts med goda såser.

”Skär sås”
1 del hemlagad majonäs (lika delar äggula och fransk senap rörs med neutralsmakande olja, smaksätts med lite vit vinäger)
1 del crème fraiche
1 del gräddfil
Mycket finhackad gul lök
Heinz chilisås
Tabasco
Aromat
Salt och peppar

Vitlökssås
1 del hemlagad majonäs (lika delar äggula och fransk senap rörs med neutralsmakande olja, smaksätts med lite vit vinäger)
1 del crème fraiche
1 del gräddfil
Mycket finhackad gul lök
Pressad vitlök
Italiensk salladskrydda

Salt och peppar

Tyvärr blev såserna i söndags aningen misslyckade. Majonäsen ska göras på en olja med neutral smak , men jag hade bara en lyxig kallpressad rapsolja med rätt mycket smak. Den är säkert jättegod till annat, men nötsmaken fungerade inte bra i de här såserna. (Inte riktigt lika illa som den gången jag gjorde gravlaxssås på jordnötsolja, men något ditåt!)

Turligt nog blev ett nytt såsexperiment desto mer lyckat. Rostade en röd paprika i ugn och mixade med lite crème fraiche, spetsade med en droppe liquid smoke, lite pressad citron och salt och peppar. Det blev mycket gott och hade säkert fungerat med philadelphiaost istället för crème fraiche. Till fonduen åt vi en sallad – grönsalladsblad, cocktailtomater, gurkbitar, hackad sharlottenlök och avocado men också lite strimlad vitkål och slingor av morot för att få det lite mer matigt. Vi hade ingen potatis till, men blev mätta ändå eftersom vi ätit murkelpaté med cumberlandsås, cornichoner och syltlökar till förrätt. (Allt köpt färdigt, smidigt nog.)
Inga kommentarer: