tisdag 29 januari 2008

Apelsinkyckling

Skulle bjuda J och mig själv på vardags-middag. Nyttigt, fräscht och gott var kraven. Valet föll självklart på kyckling med apelsinsås, ruccola och apelsinsallad.

Apelsinkyckling
Börja med såsen. Smält 3 msk socker i en järnstekpanna. Var försiktig så att det inte bränns! Häll på 3 msk rödvinsvinäger och saften från 2 apelsiner. Koka tills sockret löst sig. Smaka av med ett par msk kycklingfond. Eventuellt kan man behöva spä med vatten. Salta och peppra. Mer vinäger eller apelsinsaft kan behövas. Det ska vara balans mellan salt, surt, sött, vinägersting och mustighet från fonden. Red av såsen med lite idealmjöl (den ska bara tjockna lite) och koka någon minut.

Salta och peppra kycklingfiléer. Stek i smör och efterstek tills de är färdiga i 200 graders ugn. Strö apelsincest över köttet. Servera med såsen, jasminris, rucolasallad och apelsinsallad enligt nedan.

Apelsinsallad
Skalade apelsiner skärs i tunna skivor. Finhackad sharlottenlök strösslas över. Salladen serveras med en dressing bestående av 1/3 vit balsamvinäger, 2/3 olivolja, salt, svartpeppar och italiensk salladskrydda (Spicy Island har den godaste tycker jag).

Efter maten åt vi en gudomlig ost – Blå ädel från Skärvången som J köpt tillsammans med havtornsmarmelad och en halv flaska amaronevin (Tommasi). Det var så nära himlen man kan komma smakmässigt! Måste satsa mer på havtorn – en sådan komplex, fantastisk smak.

Inga kommentarer: