Brrr, vad isigt och kallt det är ute.
Vi stannar inne och värmer oss med en soppa.
J älskar palsternacka, men jag tycker att den kan vara lite knepig med sin lätt jolmiga sötma. Den behöver kombineras med något som har lite sting och friskhet, t ex ingefära.
Naturella solrosfrön är heller inte någon favorit hos mig. Jag tycker de är för beska. Om man däremot rostar fröerna med lite olja och flingsalt förvandlas de till något mer nötsmakande, krispigt som blir en perfekt topping till soppa.
Soppa på palsternacka, 4 port
500 g palsternacka
smör att steka i
1 liten gul lök
1/2 liten purjolök, ta undan lite grönt till topping
1 bit färsk ingefära, ca 2 msk
1 l god kycklingbuljong
salt och peppar
1 dl skalade solrosfrön
1 msk rapsolja
flingsalt
lite god olivolja
Skala palsternackan och skiva. Skala lök och ansa purjo. Tärna. Skala och hacka ingefäran.
Lägg smör i en gryta. Fräs ingefära, lök och purjo på låg värme i några minuter.
Tillsätt buljong och palsternacka. Skjud ca 15 minuter tills palsternackan är mjuk. Mixa med stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Späd ev med mer vatten om soppan är för tjock.
Rosta solrosfrön först i en torr stekpanna några minuter och sedan ytterligare någon minut med lite olja. Fröna ska få färg men inte brännas. Salta med flingsalt.
Toppa soppan med lite finhackad purjolök och rostade solrosfrön. Drippla i lite god olivolja.
2 kommentarer:
Gjorde soppan idag och den blev jättegod!
Eva
Vad kul!!!! Jag blir så glad när jag kommer på bra recept med palsternacka, för planen är att odla ett helt gäng av Jonas favoritrotsak i år. Hälsar Jenny
Skicka en kommentar