onsdag 9 januari 2019

Älskade vardagsmat!



Början av året må innebära slitsamma oxveckor, men de goda vardagsmiddagarna efter långa mörka jobbdagar lyser verkligen upp. Jag älskar vällagad vardagsmat som är snabb att fixa och alltid är god.

Ofta blir det vegetariskt. Jag kan tipsa om att den nya Paneer-osten av märket Apetina som går att köpa i vanliga affärer är riktigt bra. Hittar man den inte kan man använda halloumiost istället. J har också hittat ett föredömligt recept på Palak Paneer, eller snarare Paneer masala. Självklart ska det vara mixade cashewnötter i rätten! De tillför suverän konsistens och smakdjup.

Att servera naan-bröd till såna här indiska rätter är gott. De färdigköpta som man värmer i ugn är OK om man inte hinner göra egna. En mango lassi som dryck till maten eller som efterrätt är gott och snabbt att mixa ihop.


Paneer Masala, 4 port

100 g cashewnötter
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk smör att steka i
2 msk riven ingefära
1 tsk gurkmeja
1 msk garam masala
1/2 grön chilifrukt, finhackad utan frön
1 burk konserverade tomater
2 dl vispgrädde
2 msk koncentrerad grönsaksfond eller 1/2 buljongtärning
125 g frusen bladspenat
1 förpackningar Apetina Paneer
salt och svartpeppar
1 kruka koriander, hackad, men spara några blad till garnering

Lägg nötterna i en bunke. Häll på kokande vatten och låt stå i minst 10 minuter.

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i en stekpanna eller gryta.

Tillsätt vitlök, ingefära, chili och kryddor. Låt dem fräsa med ca 1 minut under omrörning. Tillsätt tomater, nötter och ca 2 dl vatten. Koka samman 10 minuter och mixa sedan med en stavmixer.

Tillsätt grädden och grönsaksfonden. Koka 10 minuter.

Skär osten i kuber och stek gyllene och frasiga i smör.

Tillsätt spenat, koriander och ost i såsen. låt allt bli varmt och smaka av med salt och peppar.

Servera med basmatiris och gärna yoghurt, mango chutney och naanbröd till.


Mango lassi, 4 port

225 g fryst mango
1/2 tsk malen kardemumma
4 dl matyoghurt
1 dl mjölk
2 msk agavesirap
ev några myntablad som garnering

Mixa ihop ingredienserna, späd med mjölk till önskad konsistens. Häll i glas och garnera med mynta.

Inga kommentarer: