fredag 30 november 2018

Höstsallad med sharonfrukter


Den här vackra och goda senhöst/vinterssalladen blev vi bjudna på hos vänner för några år sedan. Receptet kommer ursprungligen från Allt om Mat. Förutom att salladen är snygg med de knallorangea sharonfrukterna mot den gröna salladen känns den också härligt lyxig med söt frukt mot syrliga sega torkade tranbär och knapriga nötter. Den är suverän till stekt fågel och jag tror faktiskt att den skulle kunna platsa på julbordet också.

Sharonfrukterna är allra godast när de är riktigt mogna, mörkoranga och lite mjuka i köttet.


Höstsallad med sharonfrukter och senapsdressing, 4 port

2 sharonfrukter
2 avokado
2 gemsalladshuvuden (eller 1 liten isbergssallad)
1 påse blandsallad, gärna med bl a spenat
1/2 dl torkade tranbär
1 dl mandlar och valnötter

dressing:
1/2 msk mörka senapsfrön
1 tsk dijonsenap
1 1/2 msk äppelcidervinäger
1 tsk honung
salt och nymald svartpeppar

Rosta nötter och mandlar i en torr järnstekpanna tills de får lite färg.

Rör samman ingredienserna till dressingen och smaka av med salt och peppar.

Skölj sallad och blad i iskallt vatten och kör helst i en salladsslunga för att få den torr. Klyfta sharonfrukt. Gröp ur och klyfta avokado.

Lägg upp salladen och ät den överslagen med senapsdressing.



Inga kommentarer: