måndag 26 november 2018

Ännu prunkar persiljan


En pålitlig växt som ännu prunkar i köksväxtodlingen, trots den senaste tidens minusgrader är persiljan. Jag odlar alltid slätbladig persilja. Den krusbladiga må vara vacker, men smaken är trist. Den persiljesort som blivit favorit de senaste åren är Gigante di Napoli. Den ger stora, kraftiga plantor med mycket persiljesmak.

När man har en skog av persilja att tillgå passar det bra att laga Tabbouleh, libanesisk persiljesallad. Egentligen ska det vara bulgur eller couscous i rätten, men jag kör några olika sorters gryn och linser för att få en intressant kontrast, smak-, konsistens- och färgmässigt. Oftast gör jag mig till och kokar de olika grynen separat för att få perfekt konsistens på vart och ett.

Så här på köttfri måndag äter vi gärna tabbouleh med stekt halloumi och en smakrik hummos (t ex den här). Annars är kyckling, falafel, lammfärsbullar eller någon kryddig fisk bara ett par förslag som den användbara persiljesalladen passar till. Tabbouleh är dessutom en helt perfekt rätt att ta med sig i lunchlådan.


Tabbouleh med matvete och linser, 4 port

1/2 dl röda linser
1/2 dl svarta linser
1/2 dl matvete
2 vitlöksklyftor, skalade, hackade
grönsaksbuljong
2 dl hackad färsk persilja, stjälkarna kan också användas om de hackas fint
1/2 kruka färsk grönmynta, hackad
3 salladslökar eller 1 liten rödlök, finhackade
10 cocktailtomater, hackade
3/4 dl pressad citron
1 dl olivolja
salt och svartpeppar

Fräs den hackade vitlöken i lite av oljan i en tjockbottnad kastrull, några minuter tills den blir aningen ljusbrun. Fördela i ytterligare två kastruller, slå på grönsaksfond, salta och peppra. Koka upp och häll i röda och svarta linser och matvete i varsin kastrull. Skjud långsamt grynen till perfekt tuggig konsistens. Jag tycker tiden som anges på förpackningarna ofta är för lång. Passa så att det inte blir en soggig gröt. Slå av grynen i en sil.

Blanda pressad citron och olivolja i en skål. Blanda med grynen. Låt kallna något innan persilja, mynta, lök och tomater vänds ner. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer: