söndag 25 november 2018

Ära dem som äras bör - morötterna


Årets morotsodling gav en skörd över förväntan. Jag drog upp de sista rötterna förra helgen.

Både goda ljusgula sorten Jaune du Doubs, den vackra lilaskaliga Purple Haze med orangefärgat fruktkött och några olika helorangea sorter gav fina rötter, med suverän smak.

Nu ville jag laga något extra gott med morötter i huvudrollen.

Inspiration blev återigen Brooklyn supper-bloggen. En snygg sallad på ugnsrostade kryddiga morötter som äts med en enkel crème fraiche-baserad sås med rejält skjuts i smaken. Inte alls dumt!

Rätten fungerar fint som den är eller som tillbehör till kött, fisk eller på en buffet.

Här kommer receptet i min tappning:


Ugnsrostade kryddiga morötter med crème fraiche-dressing, 4 port

1 rejäl knippa morötter
1 msk god olivolja
1/2 tsk nymalen, grovmalen svartpeppar
1/2 tsk hel spiskummin
1/2 tsk chilipulver
salt
1,5 dl crème fraiche
zest och saft från 1/2 citron
färsk persilja, hackad

Sätt ugnen på 225 grader.

Tvätta morötterna. Om de har blasten kvar, trimma denna så att ca 5 cm återstår. Dela stora morötter på längden i halvor eller kvartar.

Rosta spiskummin i en torr stekpanna tills den får aningen färg och börjar dofta gott. Mortla.

Pensla morötterna med olivolja. Lägg dem i en ugnsfast form. Krydda med hälften av svartpepparen och spiskumminen samt chilipulvret. Salta. Rosta i ugnen ca 30 minuter. Vänd rötterna någon gång under tillagningen.

Blanda crème fraiche med resterande spiskummin och svartpeppar. Tillsätt citronskal och saft. Smaka av med salt.

Servera de rostade morötterna varma med dressingen till. Strö över hackad färsk persilja.


Katten Muskot ville gärna godkänna morötterna innan de gick in i ugnen


Inga kommentarer: